Stäng fönster Borgholm kn, ENGELEN 1 KRONOMAGASINET

Historik
Kronomagasinet i Borgholm är stadens äldsta bevarade byggnad, uppförd 1819, endast tre år efter stadens grundande. Det var öns enda kronomagasin och fungerade som sådant till omkring 1870. Därefter övergick det i privat ägo och användes i många år som upplag för bl. a. Öl och salt. 1977 förvärvades byggnaden av Borgholms kommun.
Magasinet är uppfört av kalksten i tre våningar, putsat och avfärgat i gråvitt. Taket är klätt med plåt. Fasader och tak renoverades 1984. Två ingångsdörrar finns i fasaden mot Strandgatan, den sydligaste sekundärt tillkommen. På den södra gavelfasaden, som är oputsad, finns en bevarad hissbom samt tre större luckor avsedda för in- och utlastning. En modern tillbyggnad på magasinets baksida innehåller bl. a. kontorslokaler.