Stäng fönster Kungsbacka kn, FRILLESÅS PRÄSTGÅRD 1:2 FRILLESÅS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - FRILLESÅS

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger enskilt mot dalgångssidan till, i Löftaåns dalgång. Frillesås tätort ligger ca 5 km västerut vid kusten. Socknen består av kustbygdens sprickdals- landskap, med öppen odlingsmark främst i Löftaåns dalgång. Till största delen utgörs socknen dock av kuperad skogsmark. Den medeltida kyrkplatsen finns i anslutning till bebyggelse vid Kyrkotorp, omkring en kilometer väster om den nuvarande kyrkan.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: belägen på annan plats (FRILLESÅS KYRKPLATS). Stenkyrka, sannolikt av medeltida ursprung. Kyrkan hade ett murat vapenhus i söder. År 1767 tillfogades ett torn i väster. En sakristia i norr tillbyggdes 1839. Kyrkorummet skall ha haft ett målat trätak (inventeringsprotokollet 1830, ATA). Den revs 1865 och ny kyrka uppfördes på annan plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande stenkyrkan uppfördes 1864-66 efter ritningar av arkitekt Albert Törnqvist och består av ett rektangulärt långhus med ett polygonalt korutsprång i öster, som inrymmer en med skrank avdelad sakristia, samt torn i väster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Byggnaden är utvändigt vitputsad och murarna genombryts av rundbågiga, parvis kopplade fönsteröppningar. Långhuset har sadeltak och tornet kröns av murade gavlar och en spetsig spira. Murarna artikuleras med strävpelare och en fris under takfoten. Portalerna framhävs genom utskjutande risaliter. Huvudingångar genom tornets bottenvåning samt mitt på långhusets södra och norra långsidor. Interiören fick vid en restaurering 1978 sin nuvarande ljusa färgsättning. Invändigt täcks långhuset av ett tredingstak av trä. Det polygonala korutsprånget, med sitt välvda innertak, öppnar sig mot långhuset med en rundbåge. Inredning och inventarier är till stor del från kyrkans byggnadstid.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - I kyrkan förvaras delar av en medeltida dopfunt i täljsten.