Stäng fönster Halmstad kn, HOLM 2:27 M.FL. HOLMS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - HOLM

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger centralt i Holms tätort, mellan gamla och nya vägen. I nordväst, med tämligen avskilt läge, är prästgården med pastorsexpedition belägen. Kyrkan och bebyggelsen ligger uppdraget, mot bergsidan till, på gränsen till den öppna odlingsmarken som dominerar i socknen som helhet. Socknen ligger i norra delen av Vapnödalen som blev intensivt uppodlat under 1800-talet.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade stenkyrkan består av ett rektangulärt långhus och ett smalare absidförsett kor och i väster ett torn. Den tidigmedeltida romanska kyrkans mursträckningar är i huvudsak intakta.Tidigare har funnits ett västtorn av trä och ett murat vapenhus i söder, bägge av okänd ålder. Trätornet förstördes av en åskbrand 1810. En om- och tillbyggnad på 1820-talet medförde att vapenhuset revs liksom muren mellan kor och långhus samt att det nuvarande stentornet uppfördes. År 1936-38 rekonstruerades triumbågsmuren, efter ritningar av arkitekt Harald Wadsjö.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan är utvändigt vitputsad och försedd med rundbågiga fönsteröppningar. Långhuset har strävpelare i sydväst och sydöst. Långhus och kor täcks av separata sadeltak. Tornet har en spetsig huv från 1899, dock förenklad vid restaurering 1956, efter förslag av arkitekt Burt Stenberg. Huvudingång genom tornets bottenvåning. Det invändigt vitputsade kyrkorummet täcks av ett högt tunnvalv av trä. Absiden, som används som sakristia, avskärmas nedtill av ett draperi. Kyrkans medeltida ursprung framhävdes vid restaureringen 1936-38, efter Harald Wadsjös förslag, då den tidigare borttagna triumfbågen rekonstruerades och ett tegelvalv slogs i koret. Predikstol och altardekoration (en kopia av Thorvaldsens Kristus) tillkom på 1870-talet.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - En runinskriftsförsedd gavelsten till ett tidigmedeltida gravmonument överlämnades 1873 till Statens Historiska museum i Stockholm, dit också en 1938 påträffad tillhörande täckhäll fördes.