Stäng fönster Munkedal kn, BÄRFENDALS KYRKA 1:1 M.FL. BÄRFENDALS KYRKA

FÖRSAMLING 1995: BÄRFENDAL

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING: Kyrkan ligger enskilt i förhållande till bebyggelsen, på ett impediment i odlingsmarken. Omedelbart öster om kyrkan passerar Bärfendalsån. Läget är centralt i den öppna odlingsmark som följer dalgången söderut mot Åbyfjorden. Dalgången omges av kuperad skogsmark. Omkring 400 m nordväst om kyrkan ligger hembygdsgården. Bärfendal utgör riksintresseområde med kyrkan från äldre medeltid i ett karaktäristiskt dalgångslandskap med bebyggelsen i traditionella lägen. Bärfendals socken är belägen ca 10 km nordväst om Munkedal.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan är en av äldsta i Bohuslän och torde ha uppförts under 1100-talet eller 1200-talets första hälft. De äldsta partierna består av det rektangulära långhuset och det lägre och smalare absidkoret. Den murade sakristian i norr härrör från 1932. Dessförinnan var sakristian avskiljd med skrank i koret. Västtornet är av trä och byggdes 1868.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Förutom tornet och de förstorade fönstren är den romanska exteriören tämligen välbevarad. Tornets bottenplan med huvudingång fungerar som vapenhus. Den äldsta huvudingången torde ha byggts i långhusets sydmur. En annan portal befinner sig i korets sydmur. Den har i senare tid utvidgats men platsen kan vara den ursprungliga. Interiören kännetecknas av en blandning mellan medeltid och senare tid. Läktarens bröstning härrör från 1600-talet. Ombyggnader av kyrkan utfördes 1725 och 1770. Vid den första ombyggnaden fick flertalet fönsteröppningar sin nuvarande form och den medeltida triumfbågen revs. 1770 byggdes långhusets plana trätak. Från samma århundrade härrör möjligen även draperimålningen på muren ovanför predikstolen. Ett halvt sekel senare, 1900, inställdes ett skrank i absiden vars östparti under drygt trettio år fungerade som sakristia. Möjligen vid samma tillfälle målades språkbandet i absidens båge mot långhuset. Samma år insattes ny, öppen bänkinredning. 1931-32 utfördes en stor invändig restaurering under ledning av Melchior Wernstedt och Arthur Brattberg. Äldre färgsättning framtogs. Samtidigt murades sakristian varvid altaret flyttades in i absiden.