Stäng fönster Gotland kn, VISBY NORRBACKE 7 KV NORRBACKE 7

Historik
KVARTERET NORRBACKE - Kvarteret Norrbacke är beläget på den norra delen av Klinten och avgränsas av Rackarbacken i norr, Norra Murgatan i öster, Brunnsportsgatan i söder samt Nygatan i väster. Brunnsportsgatan har aldrig varit en gränd i egentlig mening, den planerades som det under 1800-talets andra hälft, men utgör endast en gräns mellan kvarteren Norrbacke och Porten. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde kvarteret Klinterotens fjärde kvarter med tomtnummer 80-81 och 138-143.
Norrbacke var ett av de sista kvarteren som planlades på norra Klinten. Bidragande till detta var bland annat det dåliga gatunätet och tillgången på vatten samt kanske även närheten till rackarens tillhåll. En karta från 1851 visar att endast de södra delarna av Norrbacke då var utlagda som kvarter. De nordligaste tomterna i kvarteret utlades sannolikt i slutet av 1860-talet eller något senare. Bebyggelsen på flertalet av kvarterets nio fastigheter avviker därmed i storlek och utformning från den övriga småskaliga 1700-talsbebyggelsen på norra Klinten. Norrbacke representeras av varierande bebyggelse från 1700-tal till 1900-tal som huvudsakligen bebotts av arbetare och hantverkare. Under de senare decennierna har några av kvarterets fastigheter övergått till att brukas som sommarbostäder, dock ej i samma utsträckning som varit fallet i norra Klintens övriga kvarter.

NORRBACKE 7 - Fastigheten Norrbacke 7 är belägen i kvarterets södra del. Den sträcker sig tvärs igenom kvarteret, från Nygatan i väster till Norra Murgatan i öster. Under 1700- och 1800-talen var tomten delad i en västlig och en östlig del med avgränsning ungefär i mitten av nuvarande yta. Den östra delen, Klinteroten IV: 139, var enligt husklassifikationen från 1785 bebyggd med ett trähus med brädtak. Fastighetens västra del ingick 1785 i ett större område vilket omfattade halva den västra delen av nuvarande kvarteret Norrbacke och bestod av ej planlagd mark. Området betecknades som nummer 117 ½. Senare, sannolikt under 1800-talets första hälft, avdelades den västra delen av nuvarande Norrbacke 7 som då fick beteckningen 81 ½. 1847 angavs tomten i en brandförsäkring som öde. En karta kring sekelskiftet 1900 visar att de båda tomterna då var sammanslagna till en större tomt av dagens mått, men fortfarande med olika beteckningar. Bebyggelsen på tomten var densamma som idag, med ett bostadshus i den östra delen, något indraget på tomten från Norra Murgatan med långsidan mot denna samt ett uthus i den nordvästra delen, med gaveln mot Nygatan. På 1930-talet fick fastigheten sin nuvarande beteckning.
Bostadshuset är sannolikt uppfört omkring 1800-talets mitt, i samband med att tomten övergått i en glasmästare Hoffmans ägo. Det är en reveterad och spritputsad skiftesverksbyggnad i en våning med inredd vind under ett tegeltäckt sadeltak. Det är möjligt att byggnaden ursprungligen innehöll flera lägenheter.
Uthusbyggnaden är uppförd omkring 1860. Ett fotografi från 1895 visar att tomten då avgränsades mot Norra Murgatan med ett högt, från insyn avskärmande, träplank med locklist. Centralt placerat i planket fanns en port med två spegeldörrar under en gavelformad kröning. Fastigheten avgränsas idag, med ett för området ovanligt, lågt spjälstaket mot Norra Murgatan och med en plankport mot Nygatan. Gårdsytan är något terrasserad med en trappa som förbindelse mellan de olika nivåerna. Marken är bevuxen med buskar och blommor i rabatter men är till största delen belagd med kalkstensflis, gräs samt betongplattor.