Stäng fönster Karlskrona kn, HASSLÖ 4:258 HASSLÖ KYRKA

FÖRSAMLING 1995 – HASSLÖ

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Utbruten ur Förkärla 1888.

LÄGE OCH OMGIVNING – Kyrkan är belägen på Hasslö-öns östra strand. Kyrkan ligger omgiven av bebyggelse av egnahemskaraktär och 500 m söder om Västra fjärden. Ön är tämligen karg och kuperad. Hasslö ligger sydväst om Karlskrona.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Kyrkan uppfördes 1890 efter ritningar av arkitekt Hjalmar Thedenius. Det är en tegelkyrka bestående av ett rektangulärt långhus med femsidig korutbyggnad i norr samt inbyggt torn i söder. En sakristia i öster tillkom 1965; tidigare var sakristia inrymd bakom ett skrank i koret (planritningen visar kyrkans utformning före 1965).

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Tegelfasaderna pryds av blinderingar och uppbryts av parställda, svagt spetsbågiga fönsteröppningar. Ett trekopplat fönster pryder västgaveln, ovanför huvudingångens perspektivportal. Långhuset täcks av ett brant sadeltak. Tornet har parställda ljudgluggar och kröns av ett sadeltak med takryttare. Korutbyggnaden har fem höga spetsbågsfönster med mellanliggande strävpelare. Kyrkorummet täcks av ett brutet träinnertak. Koret markeras av en spetsig triumfbåge, vars tegelomfattning bryter av mot de vitputsade väggarna.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1998. / Forskningsprojektet Sockenkyrkorna. Kulturarv och bebyggelsehistoria 2000, rev. 2008.