Stäng fönster Ragunda kn, FORS PRÄSTBORD 1:3 FORS KYRKA

HISTORIK FRÅN PROJEKTET SOCKENKYRKORNA. KULTURARV OCH BEBYGGELSEHISTORIA -

FÖRSAMLING 1995 - FORS

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger på en terrass ovanför bebyggelsen nära Järån som rinner ut i Indalsälven i landskapets östligaste del. Miljön runt kyrkan är kulturhistoriskt värdefull och omfattar bl.a. en prästgård från slutet av 1800-talet. Sydost om kyrkan står en mäktig klockstapel, byggd 1765 av Johan Edler d.ä. Murade portar med graciösa smidesgallergrindar från 1925 leder in till kyrkogården. En kyrka i Fors skall vara omnämnd 1335.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Fors gamla kyrka revs 1834. En avbildning från 1828 visar att kyrkan bestod av ett murat långhus med rakt avslutat korparti i öster, sakristia i nordost och vapenhus av trä i sydväst. Långhuset var av senmedeltida typ med rektangulär plan, högt sadeltak och blinderingar i östgaveln. Ny kyrka uppfördes nära platsen för den gamla.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande murade kyrkan uppfördes huvudsakligen 1833-34 av kyrkobyggmästaren Lars David Geting efter ritningar från 1811 av fadern Simon Geting, vilken lagt grunden 1814. Den består av rektangulärt långhus med rakslutet korparti och sakristia i öster. Ingång i väster samt mitt på långhusets nord- och sydsida.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan har en sparsmakad exteriör. De glest placerade fönstren är rundvälvda, murarna vitputsade, sadeltaken över långhus och sakristia flacka och valmade. Kyrkorummet täcks av valmat trätunnvalv. Altaruppsatsen, altartavlan och östväggens målade skenarkitektur och draperier utfördes av Göran Sundin 1837-38. Predikstolen tillverkades av Pehr Carlsson från Hosjö, Sundsjö är från byggnadstiden liksom bänkinredningen och västläktaren, som dock kan ha tillkommit först 1861, då orgelfasaden byggdes. Kyrkan restaurerades 1922-25 efter ritningar av arkitekten Gustav Holmdahl, varvid rummet delvis fick ny färgsättning. Läktarunderbyggnaden tillkom vid en restaurering 1984-85 ledd av ingenjören Nils Jacobsson, K-Konsult.

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 -Trots tillbyggnader av flera läktare blev den medeltida kyrkan i slutet av 1700-talet alltför trång och även förfallen. Redan 1795 fanns ett förslag till ny kyrka, men i och med att älven tog en ny fåra och laxfisket försvann fick arbetet skjutas upp. År 1811 anlitades Simon Geting för det planerade nybygget och grunden lades 1814 efter ritning av byggmästaren, i få detaljer omarbetad av Axel Almfelt. Arbetet avstannade och återupptogs inte förrän 1833, då av sonen Lars David Geting. Påföljande år var kyrkan så pass färdig, att den fått viss inredning. Invigning förrättades 1839 av biskop Franz Mikael Franzén. Gamla kyrkan som låg ca 1 km söder om den nya revs 1834. Klockstapel sydöst om kyrkan byggd 1765 av Johan Olofsson Edler d.ä.. Murade portar med graciösa smidesgallergrindar från 1925 leder in till kyrkogården. De ursprungliga stegportarna, varav två troligen finns kvar, och bogårdsmuren var byggda av Lars David Geting 1846.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulär byggnad med rakslutet kor och vidbyggd sakristia i öster. Torn saknas. Huvudingång genom vestibul i väster, även mittingång på sydfasaden, ursprungligen även på nordsidan. Separat senare upptagen ingång till sakristian på nordsidan.
Byggd i gråsten, vitputsad med grå sockel. Taket belagt med svartmålad plåt, ursprungligen spåntak.

EXTERIÖR - Exteriören följer 1811-12 års ritningar förutom att mittingångar tillkommit istället för fönster samt att sakristian vidbyggts i öster istället för att ingå i huskroppen. Förutom byte av takmaterial syns exteriören vara oförändrad sedan byggnadstiden. Sannolikt ursprungliga koppardörrar.
Klockstapeln med fyrsidig grundplan är helt inbyggd och har under det karnissvängda taket två kopplade ljudluckor på alla sidor. En åttsidig lanternin med höga fönster samt spira kröner stapeln.

INTERIÖR - Vitmålade väggar med profilerad grågrön marmorerad list under takbandet. Trävalv med i mitten en spegel inom profilerad ram, allt vitmålat. Altaruppsats med altartavla målad av Göran Sundin 1837-38 med motivet "Kvinnorna vid graven" efter Annibale Carracci. På korväggen målad skenarkitektur och draperier av Sundin. Predikstolen med dekor av Sundin snidades liksom dopängeln av Pehr Carlsson från Hosjö, Sundsjö. Ursprungligen draperimålning även bakom predikstolen. En altartavla med "Kristi uppståndelse" utförd 1923 av Olle Hjortzberg hänger nu på södra väggen. Ett krucifix från den gamla kyrkans altaruppsats från 1684 är även fästat vid södra väggen. Dopängel utförd av Per Carlsson.
Bänkinredningen sluten i fyra kvarter från kyrkans byggnadstid, dock moderniserad med nya sittbänkar och bredare gavlar på 1920-talet. Läktaren kan vara samtida med kyrkan eller med den första riktiga orgelns tillkomst 1861, byggd av Johan Gustaf Ek. Orgelfasaden står kvar, men orgelverket byggt 1973. En mindre orgel byggdes 1773 för den gamla kyrkan av P. Qvarnström. Läktarunderbyggnad med fönster ett något främmande inslag i det annars välbevarade kyrkorummet.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860, Del 4 Härjedalen, Jämtland, Medelpad och Ångermanland. 1997