Stäng fönster Sundsvall kn, ANUNDGÅRD 3:16 HOLMS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - HOLM

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken, i 1314 års förteckning annex till Liden. Fram till 1889 pastorat med Indal, därefter eget pastorat.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger i inlandet och gränsar i nordväst till Jämtland. Föregångaren till dagens kyrka låg ca 250 m sydväst om den nuvarande, nära stranden av Kyrkviken. Den nuvarande kyrkan ligger i utkanten av ett odlat område, högt i en sluttning på gränsen mot skogen med utblick över Holmsjön i väster. Odlingsmarken utgör endast ett smalt band längs med sjön. Norr om kyrkan finns en skola och i söder församlingshemmet.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Sannolikt medeltidskyrka av trä. Ett ringhandtag av romansk karaktär är deponerat i Lidens kyrka. Riven.

II: Kapell eller kyrka av trä, enligt uppgift byggt 1570. Byggnadens egenskaper är okända. Riven.

III: En ny träbyggnad uppfördes 1695. Övrig utformning okänd. Riven.

III: 1790-92 uppförde Pål Pehrsson en kyrka på en ny plats drygt 200 meter nordost om den gamla kyrkan (befintlig kyrkplats). Ritningar av Olof Tempelman följdes inte vid byggandet av den nya kyrkan. Möjligen påbörjades denna innan Tempelmans ritningar inkommit. Rektangulär träkyrka med sakristia i öster och torn i väster krönt av en lanternin i två våningar. Över kyrkorummet välvde sig ett tunnvalv i trä. Kyrkan revs 1903.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - IV: Den befintliga tegelkyrkan uppfördes 1903-04 i nygotisk stil av Gustaf Hermansson. Rektangulär planform med lägre rakslutet kor mellan en sakristia i norr och ett "arkivrum" i söder. Västtornet har rundade trapphörn i norr och söder.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Ljust gulbrun puts med detaljer utsparade i teglet, taket är plåttäckt. Välbevarad exteriör. I interiören täcks långhuset av en öppen takstol i trä. Kyrkans fasta inredning är ritad av Hermansson, dopfunten tillkom 1921. Orgelverket finns i en fasad från1862-63, övertagen från den föregående kyrkan. Vid en renovering 1957 under ledning av arkitekt Einar Lundberg, nedtonades den nygotiska karaktären i interiören. Målad dekor och bibelspråk från 1903 målades över för att ge ett ljusare kyrkorum.