Stäng fönster Sundsvall kn, ANUNDGÅRD 3:16 HOLMS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Genom ett kungl. brev den 18 oktober 1782 erhöll Holm rätt till egen sockenpräst och församlingen beslöt att bygga en ny kyrka på en ny plats. Den gamla kyrkplatsen nere vid stranden som hyst tre tidigare kapell övergavs. Ritningar till den nya stenkyrkan upprättades av Olof Tempelman, "lämpad efter insånd ritning". Ritningarna följdes dock inte när träkyrkan byggdes av Pål Pehrsson från Stugun 1790-92.1790-talets kyrka revs 1903 i samband med att en tegelkyrka i nygotik, ritad av Gustaf Hermansson, uppfördes på troligen samma plats.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt långhus med kor i öster med vidbyggd sakristia bakom samt torn i väster. med kvadratiskt torn i väster och troligen sakristia i öster. Huvudingång genom tornet i väster.
Materialet var timmer och fasaderna klädda med stående panel ut- och invändigt. Taket var spånbeklätt.

EXTERIÖR - Tempelman hade avsett en utpräglat klassicerande kyrka med frontoner och pilastrar och ett torn avslutad med gesims och enkel huv. Kyrkan utfördes med ett kraftigt, förhållandevis lågt torn med karnissvängd huv, som var försett med en fönsterkupa på var sida. Lanterninen i två våningar, erinrade om avslutningen på en klockstapel, samt krönt av ett högt kors. Takfallen blev brantare. Frontoner och pilastrar utfördes ej. Resultatet blev en mer rokokobetonad exteriör än Tempelman hade avsett.

INTERIÖR - Kyrkorummet täcktes av ett trätunnvalv. Tempelmans ritning visar en korvägg med en altarpredikstol och på altaret skulle stå ett kors. I ovannämnda protokoll från 1831 uppges att kyrkan hade en altartavla med "Kristi korsfästelse" inom förgylld ram och med draperimålning på den bakomvarande väggen med fortsättning upp i taket. Under tavlan var i bildhuggeri framställt lagens tavlor och citatet "Genom Mosen är lagen gifven, Nåd och sanning genom Jesum Christum". Om man till en början använt en äldre predikstol är inte känt. År 1805 erhöll kyrkan en predikstol tillverkad av Jonas Hallsten, senare förbättrad av träsnidaren Wålberg samt målad och förgylld av klockaren Erin. På predikstolens tre sidor var i relief återgivet Lagens tavlor, Himmelrikets nycklar samt Livets krona, alla åtföljda av citat. Predikstolen är delvis bevarad.
Ingenting nämns om bänkinredningen, men sannolikt var den tidsenligt sluten. I kyrkans västra parti fanns en läktare med symboler för de kyrkliga dygderna Tron, Hoppet och Kärleken snidade i relief. 1863 tillkom en orgel byggd av Johan Gustaf Ek. Fasaden finns kvar på den nya orgeln i den nya kyrkan.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 4, Härjedalen, Jämtland, Medelpad och Ångermanland. 1997