Stäng fönster Söderhamn kn, RÅDHUSET 1 RÅDHUSET

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Söderhamn blev stad 1620 och sedan dess har det vid Rådhustorget funnits fyra rådhus varav det fjärde ligger där idag. Det första rådhuset byggdes 1621 och var med dagens mått mätt en oansenlig byggnad. 1675 brann det ner i en stadsbrand och 1683 stod det andra rådhuset färdigt. Detta var placerat vid torgets västra sida mitt emot den gamla rådhustomten, och byggdes större än det gamla huset. Knappt 40 år senare, 1721, härjade ryssarna i staden och rådhuset brändes. Det nya rådhuset, som uppfördes 1724 av byggmästaren Jonas Granlund, låg vid torgets norra sida och säteritak, taktorn och tornur. Denna byggnad slutligen, brann till grunden 1860.

Stadsbyggmästaren G N Runér fick då i uppdrag att ta fram ett förslag på nytt rådhus. Huset kom att byggas av tegel och bestod av en tornförsedd huvudlänga och två flyglar. Den rymde förutom rådhusrätt och magistrat också fiskalkontor, polis, telegraf och auktionskammare.

1876 brann staden igen och denna gång fick huvudlängans tak med tornbyggnaden stora skador medan själva byggnadskroppen klarade sig. Renoveringen, som leddes av slottsarkitekten E A Jacobsson, innebar att huset fick ett nytt yttertak och torn. Fasaden gjordes om i tidsenlig holländsk renässansstil. 1878 kunde huset kunde tas i bruk igen. Sedan dess har det restaurerats vid flera tillfällen. Exteriören har i stort sett kvar sitt ursprungliga uttryck medan interiören har genomgått omfattande förändringar i samband med att funktioner har försvunnit och tillkommit. Idag inryms delar av den kommunala förvaltningen i rådhuset.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av rådhuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: ”Söderhamns rådhus. Kulturhistorisk miljö i modern funktion” (broschyr utgiven av Söderhamns kommun 1988, Karlström Ture "Stadsbild i förvandling", Söderhamn 1970, Tings- och rådhusinventeringen 1999-09-28