Stäng fönster Mark kn, BRÄTTINGSTORP 3:99 FÖRLÄGGARGÅRDEN RISÄNG

Historik
Huvudbyggnaden och de två fristående flyglarna uppfördes 1850.Husen är byggda av timmer i två våningar respektive en och en halv våning, samt klädda med vitmålad locklistpanel under tegeltäckt sadeltak, som på huvudbyggnaden har valmade gavelrösten. Fönster- och dörromfattningar samt gesimser är dekorerade med tandsnitt och tidstypiska konsoler. Huvudbyggnaden har sexdelad plan.

Vävnadsförläggaren Anders Andersson förvärvade Risängs gård liksom Kronäng och Haga. De gavs en mycket enhetllig arkitektonisk utformning i klassicerande stil.

KÄLLA: Andersson-Palmqvist, Lena: Decentraliserad textilindustri, förlagssystemets utveckling i Marks härad under senare delen av 1800-talet. Konsthögskolans arkitekturskola 1979/80