Stäng fönster Uppvidinge kn, HERRÅKRA KYRKA 2:1 HERRÅKRA KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Beslut om nybygge togs 1796 under förutsättning att K Majt gav tillstånd till att den nya byggnaden, som skulle ersätta en träkyrka från 1600-talet, av ekonomiska skäl fick uppföras av trä. Ritning till en ny träkyrka stadfästes 1797 och kyrkan uppfördes 1803-04 på den gamla kyrkans plats. Byggmästare var Olof Olsson från Granhult. Invigningen skedde först 1820 och förrättades av biskop Ludvig Mörner.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med utbyggd sakristia i öster och torn i väster. Ingång genom tornet. Separat ingång till sakristian från söder. Planformen följer 1797 års ritning men med slopad sydingång enligt det reviderade förslaget från 1803. De små tillbyggnaderna på vardera sidan av sakristian är senare tillägg. Uppförd av liggande timmer på murad sockel och utvändigt klädd med stående lockpanel. Vitmålad med lister och omfattningar i grått. Taken täckta med kopparplåt, ursprungligen med spån. Även tornets övre del var spånklätt. Fasaderna var ursprungligen rödfärgade, omfattningar och lister vitmålade.

EXTERIÖR - Exteriören förändrades kraftigt vid 1902 års renovering, då byggnaden fick sitt nuvarande utseende.

INTERIÖR - Kyrkorummets nuvarande utseende härrör från renoveringarna 1954 och 1982. I samband med renoveringen 1954 borttogs den ursprungliga altarpredikstolen och ersattes av nuvarande altare med altartavla av David Ralson. Altartavlans motiv skildrar "Kommen till mig I alle, som arbeten och ären betungade". Samtidigt tillkom predikstolen med figurmålningar av Torsten Hjelm. Bänkinredningen är delvis ursprunglig. I det norra bänkkvarteret, på den gamla kvinnosidan, finns en kyrktagningspall. Läktare och orgel tillkom 1876-78. Läktarbarriären och trapporna är dock senare förändrade.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993