Stäng fönster Åre kn, MATTMARS PRÄSTBORD 1:7 MATTMARS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - MATTMAR

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger på en platå i utkanten av den odlade bygden. Kyrkomiljön ingår i Storsjöbygdens riksintresseområde. Klockstapeln uppfördes av Pehr Olofsson i Dillne 1765.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Vid grävningar under kyrkans golv på 1980-talet framkom en stensättning som tolkades som grunden till en försvunnen träkyrka, sannolikt uppförd i stavteknik tidigast vid mitten av 1100-talet. Kol och sotrester tyder på att kyrkan brunnit, troligen orsaken till att nuvarande stenkyrkan påbörjades.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den murade och delvis medeltida kyrkan består av långhus med tresidigt avslutat korparti i öster, sakristia i nordost och vapenhus i väster. Ingång i väster och i söder, till korpartiet. Långhuset återstår från en salkyrka, sannolikt tidigast uppförd under 1300-talet och ännu vid 1700-talets mitt försedd med takryttare. Dess ingång i söder igensattes 1701. Rester har också iakttagits av en vid okänd tidpunkt igensatt nordportal. Vid en ombyggnad på 1760-talet under ledning av byggmästaren Pehr Olofsson i Dillne förlängdes kyrkan åt öster, sakristian uppfördes och de nuvarande fönstren togs upp (de i norr först 1887-88). Västingången togs upp 1701. Ett vapenhus i trä från samma år ersattes av ett nytt i trä 1887-88, vilket ersattes av nuvarande murade vapenhus 1938.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan täcks av sadeltak, som är valmat i öster. Sakristian har valmtak, vapenhuset sadeltak. Taken är spånklädda, murarna vitputsade. De stora fönstren har tresidig övre avslutning. Kyrkorummet täcks av tredingstak, som är valmat i öster. I taket är infällt en panel med snidad ram och målning av Anders Berglin 1776. Altaruppsatsen med klassicistiska kolonner, rakt bjälklag, omgivande draperimålning och målad skenarkitektur utfördes 1864, predikstolen 1662. Den slutna bänkinredningen insattes 1938, delvis med äldre delar, som ersättning för en öppen bänkinredning från 1887-88. Målningarna på läktaren i väster är utförda av Carl Hofverberg 1736. Orgelfasad från år 1900. Kyrkan restaurerades 1887-88 och 1919. 1938 restaurerades kyrkan efter förslag av antikvarien Eric Festin, varvid bl.a. väggmålningar med inramade fält från någon av de föregående restaureringarna avlägsnades.