Stäng fönster Kalmar kn, TEATERN 3 KALMAR TEATER

Historik
Hovarkitekten B C Malmberg en av tidens ledande teaterarkitekter gjorde ritningarna till teaterhuset, som stod färdigt 1863. Förutom själva teatern innehöll byggnaden också en teaterkällare samt ett schweizeri. Fasaderna i nyrenässans pryds av rusticeringar och till byggnadens monumentala karaktär bidrar det förhöjda mittpartiet. Fler ombyggnader har gjort, den senaste 1959-60, men fasaderna och teatersalongen med fast inredning är i allt väsentligt oförändrade Salongens snidade dekor i nyrenässans och den cirkelrunda plafonden med ornamentik komponerades av bildhuggaren Carl Ahlborn, som tidigare gjort dekor med identiska motiv till Nya Teatern i Göteborg. Teaterhuset inköptes 1920 av Kalmar stad.