Stäng fönster Täby kn, LAMMET 2 TIBBLE KYRKA

Historik
Tibble kyrka och församlingsbyggnad uppfördes under åren 1971–1978. Förslag framtaget av ett danskt arkitektteam vann 1966 den nordiska arkitekttävlingen om Tibble kyrka i konkurrens med 90 andra tävlingsbidrag. Flera arkitekter i teamet lämnade uppdraget innan kyrkobygget hade startat. Kvar fanns bildhuggaren Gudrun Stenberg, som varit med och ritat byggnaden, och konstnären Mogens Jørgensen, som skapat glasmosaiken till kyrkans väggar. Arkitekt Göran Kjessler (1930–) fick ansvar för genomförandet av projektet och även att rita kyrkans inredning.

Kyrkan togs i bruk vid en ceremoni första advent 1976 med biskop Ingemar Ström. Först den 5 februari 1978 kunde kyrkan invigas av dåvarande kontraktsprosten. Däremellan låg en utdragen tvist om utformningen av kyrkans belysning.

Bildhuggare Gudrun Stenberg är uppvuxen i Göteborg och gift med den danske konstnären Mogens Jørgensen (1914–) som fick sitt konstnärliga genombrott under 1950-talet. Tillsammans har de ritat och utsmyckat drygt tjugotalet kyrkor i Danmark. Vid Arlöv kyrkas restaurering på 1960-talet fick Mogens Jørgensen uppdrag att utföra glasmosaiker. Som deras främsta gemensamma arbete räknas Tibble kyrka. Förebilderna fanns i Frankrike med glasmålningar i abstrakt formspråk utförda främst av Chagall, Legér och Bazaine i gotiska katedraler som Saint-Séverin i Paris.

Tibble kyrka är skyddad enligt Riksantikvarieämbetets beslut 1999. Bestämmelserna i 4 kapitlet 3 § lagen om kulturminnen ska tillämpas på kyrkobyggnaden. För kyrkans inventarier gäller bestämmelserna i 4 kapitlet 6–10 §.

Täby församling omfattar hela Täby kommun norr om Stockholm. Den är landets till invånarantalet största med över 45 000 medlemmar. Till församlingen hör Täby, Tibble, Näsbyparks och S: t Olofs kyrkor samt Gribbylunds kapell.

Tibble var ursprungligen namnet på den by som, åtminstone sedan 400-talet, funnits på den plats där Täby centrum och Tibble kyrka nu ligger. Här fanns under medeltiden en by med flera gårdar. Under 1900-talets första hälft utvecklades Tibble gård till ett modernt jordbruk, men 1950 köpte Täby köping gården för att anlägga ett modernt centrum. Därmed startade planeringen av den moderna tätortsbebyggelse som präglar Täby i dag.

1961 presenterade kommunen, med professor Sune Lindström som ansvarig arkitekt, ett förslag med visionen om ”den människovänliga staden”. I ett tidigare jordbrukslandskap byggdes bostäder, skolor, sjukhus, bibliotek, sporthall och kommersiellt centrum. Samtidigt fick Täby församling erbjudande om en tomt inom centrumområdet. Med den medeltida sockenkyrkan belägen längre norrut, fanns behov av en centralt placerad kyrka med tillhörande församlingslokaler. En nordisk arkitekttävling om ny kyrka och församlingsbyggnad i Täby centrum utlystes av församlingen 1964.

Som provisorisk kyrka i södra delen av Täby fungerade 1967–73 en monteringsfärdig kyrka uppsatt i Grindtorp. 1973 var första etappen av kyrkobygget klar och Tibble kyrkas kapell och Täbysalen kunde invigas. Samtidigt togs lokaler för pastorsexpedition och olika aktiviteter i bruk. 1976 var kyrkan klar så när som på belysningen. Kyrkorummet används även av andra samfund än Svenska kyrkan.