Stäng fönster Dorotea kn, AVASJÖ 1:27 AVASJÖ KAPELL

Historik
HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Avasjö kapell är uppfört 1950 efter ritningar av arkitekterna Ralph Erskine, Sören Wimmerström och Ulf Oelrik.

Kapellet ligger fritt i öppen fjällmiljö. En hög klockbock står i sydväst. Kapellet har rektangulär plan med sakristia på nordsidan. Det är byggt i trä med vitmålade fasader, med korsvirkesliknande listverk i brunt. Taket är högt, valmat och spånbelagt, med en stor fönsterkupa i söder. Enkel, stram interiör med högt innertak, klätt med blågrå träpanel. Effektfullt ljusinfall från smala liggande fönster i sydväggen samt från takfönstret. Enkel inredning i trä.

Beskrivningen hämtad från beslutet om skydd.

HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Avasjö kapell är beläget i fjällmiljö. Det är en låg, rektangulär träbyggnad med kraftigt, högt, valmat spåntak. Fasadernas träpanel är vitmålad med dekorativa korsvirkesinläggningar i brunt. På takets södra sida är en stor fönsterkupa placerad. Till kapellet hör en fristående klockbock.

Kyrkorummets höga tak är klätt med blågrå träpanel, likaså väggarna men i en ljusare nyans. Rummet får dagsljus från en smal fönsterramp längs den södra väggen och genom takfönstret. Fönsterkupans spröjsar bildar ett kors, vilket återskuggas på motsatta sidan av rummet. Golvet är av trä. Träbänkarna är stramt formgivna.

KÄLLA: Hållén, Agneta, Nya svenska kyrkor III. Rapport RAÄ 1997:1. Stockholm 1998.