Stäng fönster Uppsala kn, KNUTBY 3:1 KNUTBY KYRKA

Historik
Knutby kyrka ligger vid en av huvudvägarna österifrån till Uppsala. Kyrkogården omges av en ståtlig, spåntäckt bogårdsmur i gråsten från 1400-talet med samtida stigluckor av putsat tegel. Rester av äldre golv under sakristian tyder på att här funnits en tidigare träkyrka.

Det är en medeltida tvåskeppig hallkyrka med fullbrett korparti lika högt som långhuset, vidbyggd sakristia i norr samt vapenhus i söder. Kyrkan är uppförd av gråsten och täcks av ett sadeltak.

Långhuset uppfördes under senare delen av 1200-talet. Sakristian byggdes under 1300- eller 1400-talet, vapenhuset sannolikt på 1400-talet. Valven slogs under 1400-talets sista fjärdedel. Det sydvästra valvet rasade och fick återuppbyggas omkring 1500, samtidigt igensattes västportalen.

Kyrkan är rikt dekorerad med kalkmålningar. De mest intressanta tillkom på 1490-talet och mästare är Albertus Pictor.

Under 1700-talet upptogs och omgjordes fönster, gavelröstena sänktes, strävpelaren uppfördes och kyrkan vitkalkades invändigt och rappades utvändigt.

1925 restaurerades kyrkan av arkitekt Ärland Noreen, målningarna avtäcktes och inredningen återfick ursprunglig färgsättning från 1700-talet.