Stäng fönster Gagnef kn, NORDANHOLEN 26:18 MOCKFJÄRDS KAPELL

Historik
Kapellag utbrutet ur Gagnef under 1620-talet, senare kapellförsamling, annexförsamling 1934. Kapellet ligger vid Storfjärden, i Gagnefs socken.

I: Ett timmerkapell uppfördes i Mockfjärd på 1620-talet. Raserat, när den nuvarande kyrkan uppfördes.

II: Det nuvarande kapellet uppfördes 1694 1700. Det timrade kapellet består av ett rektangulärt långhus med rakt avslutat korparti. Den vidbyggda sakristian, på kapellets norra sida, erhöll sin nuvarande form 1795 1798, men är ursprungligen av äldre datum. Västtorn tillfogades 1827.

Kapellet är i sin helhet brädfodrat förutom tornet som nedtill är spånklätt. Den brädslagna klockvåningen är utformad med trappstegsgavlar, som imiterar stenarkitektur. Samtliga byggnadskroppar har en exteriör vitmålning. I slutet av 1800 talet förstorades kapellets fönsteröppningar. Kapellets inre är klädd med målad, stående panel. Långhuset täcks av ett tunnvalv medan tornets bottenvåning och sakristian har platta innertak.