Stäng fönster Luleå kn, BÄVERN 1 PONTUSBADET

Historik
I byggnadsminnet ingår Pontusbadet, transformatorstationen, stenmuren inklusive solbadet vid badets nordvästra hörn och den fristående skylten med texten "Bad".
Pontusbadet, av arkitekterna Jan Ericson, Torgny Gynnerstedt och Bengt Ågren, byggdes vid mitten av 1950-talet och kan ses som en del av det svenska folkhemsbygget. Det utformades i akt och mening att vara tillgängligt för den breda allmänheten och dess funktion var både pedagogisk - med gratis skolbad - och hygienisk. Pontusbadet avsågs även att bli ett centrum i miniatyr med herr- och damfrisering, träningslokaler och café. Placeringen, den markerade huvudentrén och den stora, öppna entréhallen understryker badhusets demokratiska och centrala karaktär.
Pontusbadet är ett fint exempel på 1950-talets form- och kvalitetsmedvetna byggande. Exteriörens adderade geometriska volymer, flacka pulpettak, marmor- och burspråksfasader samt den fristående, eleganta Badskylten har en omisskännlig tidsprägel som även tar sitt uttryck i interiörens öppna karaktär, de gedigna materialen, den påkostade materialbearbetningen och de funktionella inredningsdetaljernas konstnärliga utformning.
Transformatorstationen och solbadet är samtida med, och utgör integrerade delar av, Pontusbadet.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Norrbottens län, 2003-04-11, Dnr 432-1714-99