Stäng fönster Mörbylånga kn, OTTENBY 1:2 FLYTTFÅGELMUSEET

Historik
Flyttfågelmuseet på Ölands södra udde uppfördes våren 1960 och stod färdigt 1961, men de första ritningarna påbörjades redan 1957. Arkitekt var Jan Gezelius, byggherre var Sveriges ornitologiska förening, byggmästare var Oscar Johansson i Torngård. Den utställning som byggnaden var en del av formulerades av Carl Edelstam och gestaltades av Arne Klingborg. Temat för utställningen var fåglarnas orienteringsförmåga.
Byggnaden är dubbelsymmetrisk och består av ett enda rum, som har ljus från alla sidor. Ytterväggarna är lätt snedställda och huset smalnar av mot sidorna. Huset har liggande panel och saknar helt täcklister eller foder. Det är en utställningsbyggnad där väggarna fungerar som utställningsskärmar och de glasade slitsarna mellan väggpartierna gör att de står fria i omgivningens ljus.
Byggnaden är utvändigt blå med vita snickerier och svartmålad syll. Taket är ett tunt flackt sadeltak med stora takutsprång och synliga smala taktassar. Dörren är enkel med stående brädor och klädd men liggande panel lika som det övriga huset. Huset omges av en fris av vitt strandgrus och utanför ligger den hårt betade gräsmarken och det öppna öländska landskapet.

KÄLLA: Länsstyrelsen i Kalmar län, Beslut om byggnadsminne 1999