Stäng fönster Kungälv kn, RÅDHUSET 12 ZETTERLÖFSKA HUSET

Historik
Byggnaderna utgör de bevarade delarna av ett gårdskomplex. Gathuset från 1700-talet påbyggdes omkring mitten av 1800-talet med ett våningsplan. I huvudsak har exteriören varit oförändrad sedan dess. Fasaden mot Västra Gatan är traditionellt beklädd med liggande panel, mot älvsidan däremot med stående locklistpanel, samt gulvitmålad. Fönster och dörromfattningar är utförda med klassicistiska profilerade foder. Den stympade gavelornamentiken vid huvudentrén har en latinsk inskription, ur vilken man kan tyda årtalet 1762 i romerska siffror. Magasinsbyggnaden mot älvsidan, uppförd i en våning av locklistpanelat och rödfärgat trä, har en väl bevarad exteriör och är typisk för den ursprungliga gårdsbildningen.

Bostadshuset uppfördes ursprungligen i en våning år 1762 av rustmästare Niklas Ankarström. Buggnaden är därmed en av de äldsta utmed Västra Gatan. Skylten vid entrén lär ha satts upp efter efter att det förskonats i samband med en nattlig brand. Byggnaden övertogs av kronolänsman och rådman Emanuel Zetterlöf. Till anläggningen hörde tidgare ett flertal ekonomibyggnader med brygghus, drängkammare, bakstuga, magasin samt stall och vagn/vedbod. Till miljön har även hört en ladugård och en saltbod.

KÄLLA: Kulturhistorisk dokumentation nr 16 samt Det gamla Kungälv, Vänersborg 1984 ISBN 91-970662-0-6