Stäng fönster Gotland kn, VISBY SLOTTET 2 KV SLOTTET

Historik
KVARTERET SLOTTET - Kvarteret Slottet är beläget i stadens södra del, strax ovanför Visby hamn och i omedelbar anslutning till slotts- och ringmuren. Det långsmala kvarteret sträcker sig längs slotts- och ringmuren i sydväst och avgränsas där av murresterna efter den så kallade Frustugan. I öster angränsar kvarteret till Södra Slottsgränd. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde kvarteret Strandrotens första kvarter med tomtnummer 39-41.
Under medeltiden ingick hela kvarteret i området för Visborgs slott. På uppmaning av Erik av Pommern påbörjades uppförandet av slottet år 1411. Slottets huvudbyggnad, Frustugan, uppfördes intill Segeltornet. I samband med detta revs Sjömuren på detta avsnitt och en ny mur byggdes ihop med Frustugan. Slottet utvecklades till ett av de starkaste fästena i Östersjöområdet. När Gotland blev en svensk besittning 1645, övertogs slottet av svenskarna. 1676 ockuperades ön av danska styrkor och när dessa lämnade Gotland 1679 sprängde de slottet. Vid 1700-talets mitt började området för Visborgs slott att planläggas och under seklets andra hälft var samtliga fastigheter bebyggda.
Kvarterets tomtindelning har varit densamma från det att fastigheterna planlades under 1700-talets mitt. Det utgörs av tre fastigheter, där en av dessa är ett grönområde som tillhör Riksantikvarieämbetet. Denna fastighet har sannolikt varit obebyggd sedan sekelskiftet 1900. Kvarterets bebyggelse är enhetlig och utgörs av två huvudbyggnader, placerade med gavlarna ut mot gatan. Bostadshuset på fastigheten Slottet 2 uppfördes sannolikt under 1700-talets andra hälft, medan bostadshuset på Slottet 3 troligen ersatte en äldre byggnad på 1880-talet. På Slottet 2 finns kvarterets enda uthus som utgörs av en gäststuga från 1970. Kvarterets befolkning har under 1900-talet förändrats från arbetarebefolkning till en mer blandad befolkningssammansättning.

SLOTTET 2 - Fastigheten Slottet 2 sluttar mot nordväst och är belägen i den mellersta delen av kvarteret, gränsande till Södra Slottsgränd i öster. I sydväst sträcker sig tomten fram till slotts- och ringmuren och ruinerna efter Segeltornet. Före den nu rådande fastighetsindelningen benämndes tomten I:40. Tomten har sannolikt varit bebyggd sedan 1700-talets andra hälft och även haft samma utbredning sedan dess. Enligt 1785 års husklassifikation fanns ett reveterat trähus med brädtak på tomten. Sannolikt motsvarar denna byggnad det nuvarande bostadshuset, ett reveterat skiftesverkshus under ett plåttäckt sadeltak, placerat med gaveln ut mot Södra Slottsgränd. Denna byggnad blev sannolikt tillbyggd under 1800-talets andra hälft. Tidigare fanns ytterligare ett bostadshus placerat på gården, men detta revs sannolikt 1890. Denna byggnad ersattes av ett förråd med placering utmed muren. 1970 revs förrådet, då den nuvarande gäststugan uppfördes i fastighetens sydvästra hörn. Fastighetens gårdsrum avskärmas av höga plank. Ut mot gatan finns ett plank, klätt med locklistpanel, som är krönt med en kontursågad bågfris. Planket bryts upp av en likadant utformad ingångsport. Mot fastigheten Slottet 1 finns en port med rundbågig överdel. Innanför denna port finns en uteplats, belagd med ett trädäck. På ett plank invid gäststugan finns en relief i keramik placerad. Den är gjord av konstnärinnan Tyra Lundgren. Växtligheten utgörs av murgröna.