Stäng fönster Hagfors kn, HAGFORS 2:61 FD BESSEMERVERKET I HAGFORS

Historik
Uddeholmsbolaget anlade under 1870-talet ett modernt järnverk vid Hagforsen. Bessemerverket togs i bruk 1880. Det har två konvertrar - päronformade, stjälpbara ugnar - som nu inte används längre men ursprungligen kommer från Gustafsfors bruk. Blåsmaskinen är konstruerad av ingenjör F. G. Atterberg och tillverkad vid Sunnemo. Själva byggnaden har fasad av sintersten samt plåttak. Järnverket i övrigt har successivt förnyats i flera etapper och har efter andra världskriget blivit så gott som fullständigt nybyggt.