Stäng fönster Gävle kn, FORSBACKA 20:9 FORSBACKA HERRGÅRD

Historik
Forsbacka järnbruk tillkom redan under 1600-talet och drevs ursprungligen av bergsmän och borgare i Gävle stad. På 1700-talet löste Johan Magnus af Nordin in fordringar av bruket och blev därmed ensam ägare. Bruket blev under hans ledning ett av Gästriklands främsta. Även herrgården uppfördes ståndsmässigt till en av de förnämsta - omtalad och omskriven samt en förebild för andra herrgårdsanläggningar. På platsen låg tidigare en enkel gårdsanläggning som revs när den nya herrgården byggdes 1777.
Herrgården byggdes enligt rokokons stilideal. Ett särdrag var dock den ovanligt breda byggnaden med två bostadssviter. Den förnämare sviten var fruns och den något enklare med arbetsrum var herrns.
Parken anlades av af Nordin, först i en mer traditionellt strikt rokokostil, men under 1790-talet ändrades planera mot det engelska parkidealet. Orangeriet tillkom strax efter 1800 och ritades troligen av Olof Forsgren. Efter en ombyggnad 1840 användes byggnaden som kapell samt skola. Stallet i slaggtegel byggdes 1799.
Inte långt efter uppförandet av herrgården blev rokokon omodern och brukspatron ville bygga om sin herrgård i sengustaviansk stil. Ritningarna inför ändringarna togs fram och exteriören byggdes om 1800-03. En vindsvåning med lågt valmat tak lades till istället för det stora brutna taket. Rokokodekorationerna togs bort och fasaden putsades slät och enkel med endast smala lister runt fönstren och en portalomfattning i sandsten.

KÄLLA: Gagge, Ann Christin, Byggda minnen: byggnadsminnen i Gävleborgs län. Länsstyrelsen Gävleborg. Gävle 1998. ISBN 91-86244-65-5. sid 120