Stäng fönster Gotland kn, VISBY NORRBACKE 10 KV NORRBACKE 10

Historik
KVARTERET NORRBACKE - Kvarteret Norrbacke är beläget på den norra delen av Klinten och avgränsas av Rackarbacken i norr, Norra Murgatan i öster, Brunnsportsgatan i söder samt Nygatan i väster. Brunnsportsgatan har aldrig varit en gränd i egentlig mening, den planerades som det under 1800-talets andra hälft, men utgör endast en gräns mellan kvarteren Norrbacke och Porten. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde kvarteret Klinterotens fjärde kvarter med tomtnummer 80-81 och 138-143.
Norrbacke var ett av de sista kvarteren som planlades på norra Klinten. Bidragande till detta var bland annat det dåliga gatunätet och tillgången på vatten samt kanske även närheten till rackarens tillhåll. En karta från 1851 visar att endast de södra delarna av Norrbacke då var utlagda som kvarter. De nordligaste tomterna i kvarteret utlades sannolikt i slutet av 1860-talet eller något senare. Bebyggelsen på flertalet av kvarterets nio fastigheter avviker därmed i storlek och utformning från den övriga småskaliga 1700-talsbebyggelsen på norra Klinten. Norrbacke representeras av varierande bebyggelse från 1700-tal till 1900-tal som huvudsakligen bebotts av arbetare och hantverkare. Under de senare decennierna har några av kvarterets fastigheter övergått till att brukas som sommarbostäder, dock ej i samma utsträckning som varit fallet i norra Klintens övriga kvarter.

NORRBACKE 10 - Norrbacke 10 utgör en bostadsfastighet i kvarterets västra del, intill Nygatan. Under 1700-talets slut och fram till 1800-talets mitt ingick nuvarande Norrbacke 10 i en större tomt, Klinteroten IV:117, som sträckte sig över en stor del av kvarterets nordvästra sida. Denna tomt var endast bebyggd med ett trähus och det är oklart om detta låg inom gränsen för Norrbacke 10. Sannolikt bebyggdes tomten först under 1860-talet, då flera tomter i området planlades. Kartor från tiden omkring sekelskiftet 1900 visar att tomten då var bebyggd med nuvarande bostadshus i den nordvästra delen samt två eller tre sammanbyggda uthus i den sydöstra delen av tomten. Idag omfattar fastigheten två byggnader, ett bostadshus och ett garage.
Huvudbyggnaden, från 1860-talet, är en om- och tillbyggd parstuga i skiftesverk med reveterad fasad placerad med långsidan mot Nygatan och med en vinkeltillbyggnad från 1974 längs den norra tomtgränsen. Huvudkroppen har sadeltak och tillbyggnaden har mansardtak, båda är täckta med tegel och försedda med plåtklädda takkupor.
I fastighetens sydöstra del finns ett garage från 1974. De äldre uthusen på platsen revs samtidigt för att ge plats åt garaget.
Byggnaderna är förbundna med en för området ovanlig mur med valvformad öppning, sannolikt tillkommen under 1970-talet. Mot gatan avskärmas fastigheten av ett enkelt brädplank med inkörsport av samma material. Gården är dock öppen mot grannfastigheten Norrbacke 6. Tomtens redan från början ringa storlek samt tillbygget på bostadshuset och garaget gör att bakgården blir liten. Trädgården är planterad med rosor och buskar och belagd med gräs samt betongplattor.