Stäng fönster Falkenberg kn, VINBERG 5:2 M.FL. VINBERGS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - VINBERG

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger något avskilt, strax utanför Vinbergs kyrkby. Vinberg är beläget strax nordost om Falkenberg. Kyrkans läge är tämligen högt och exponerar mot bebyggelsen i nordväst. Invid kyrkan återfinns prästgården med pastorsexpeditionen i öster och församlingshemmet i söder. Prästgården är uppförd 1797 och har till det yttre behållit sin stil. I öster ligger också de gamla kyrkstallarna, byggda på 1920-talet. Vinån passerar strax öster om kyrkan. Socknen består till övervägande delen av öppen odlingsmark. Kyrkomiljön har, trots närheten till Falkenberg, bibehållit sin karaktär av sockencentrum. Vinbergs medeltidskyrka låg öster om den befintliga, på andra sidan Vinån. Nära kyrkplatsen finns en damm med kvarnanläggning.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: belägen på annan plats (VINBERGS KYRKPLATS). Stenkyrka med romansk planform bestående av ett rektangulärt långhus och smalare absidförsett kor. Kyrkan ombyggdes 1806-08, då kyrkan fick ett kor i jämnbredd med långhuset, och ett äldre trätorn ersattes med ett torn i sten. Vid ombyggnaden bör även det vapenhus som tidigare funnits i söder ha rivits. Efter att en ny kyrka uppförts på annan plats, revs den gamla i början av 1900-talet.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande stenkyrkan uppfördes 1896-99 efter ritningar av arkitekt Adrian Crispin Peterson och består av ett rektangulärt långhus med ett polygonalt avslutat kor i öster, flankerat av mindre utbyggnader (däribland sakristia). I långhusets östra del finns kortare tvärarmar i norr och söder, och i väster finns ett torn.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Oputsad murverkskyrka i nygotisk stil. Kyrkan har branta takfall, belagda med mönsterlagd skiffer. Tornet kröns av en reslig spira. Fönsteröppningarna är spetsbågiga, och på tvärarmarnas gavlar finns större rundfönster. Portalerna är något framspringande från murlivet. Murarna artikuleras med strävpelare. Huvudingångar genom tornets bottenvåning samt på tvärarmsgavlarna. Kyrkan är både exteriört och interiört ovanligt välbevarad (en varsam yttre och inre restaurering företogs under 1960-talets första hälft). Tvärarmarna är försedda med sidoläktare, som uppbärs av kolonner. Kyrkorummet täcks av ett innertak av trä, koret av ett valv. Inredning och inventarier, som altarprydnad, predikstol och dopfunt, är samtida med kyrkan.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - I kyrkan bevaras två epitafier från 1600- och 1700-talen över kyrkoherdar i församlingen.