Stäng fönster Kil kn, VÄSTRA TOLLESTAD 1:22 STORA KILS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - STORA KIL

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Den nuvarande kyrkplatsen ligger högt i utkanten av det odlade området på Tollstadshöjden ovanför Nedre Fryken norr om tätorten Kil. Den befintliga stenkyrkan stod färdig vid 1800-talets mitt men eldhärjades 1929. Den gamla kyrkplatsen, på gården Apertins mark på en höjd ovanför sjön Fryken. I socknen finns landskapets största gravfält från yngre järnålder. De två senare utgör tillsammans riksintresse.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Den medeltida kyrkan var förmodligen byggd av trä.

II. Omkring 1673 ersattes träkyrkan av en stenkyrka, varav fortfarande det Broman-Löwenhielmska gravkoret återstår. Vid en arkelogisk undersökning 1953 blottades delar av stenkyrkans grundmurar. Kyrkplatsen övergavs 1864, men markeras av en ännu kvarstående kyrkogårdsmur samt en minnessten

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - III: Den nuvarande kyrkan uppfördes 1850. Efter en brand 1929 sattes kyrkan åter i stånd 1930-32, efter ritningar av Elis Kjellin. Den eldhärjade kyrkans murstomme kunde nyttjas vid återuppbyggnaden; exteriören är i stort sett oförändrad, medan kyrkorummmets disposition och inredning förnyades. Den återuppbyggda kyrkan består av rektangulärt långhus, i öster avdelat till smalare kor samt sakristia och dopkapell; halvrund utbyggnad i öster som bl a inrymmer arkivrum. Västtorn.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans murar är täckta med ljusgul puts såväl ut- som invändigt och genombryts av rundbågiga muröppningar; vid restaureringen på 1930-talet ersattes den brunna lanterninen av en reslig spira. Det valmade sadeltaket är belagt med skiffer. Ingång i väster via tornets bottenvåning samt mitt på långhusets nord- och sydsida. Kyrkorummets utformning är i sin helhet från nämnda restaurering. Altartavlan av Thor Fagerkvist uppsattes året efter kyrkans återinvigning. Vid den senaste restaureringen omkring 1980 bibehölls den ursprungliga färgsättningen.