Stäng fönster Sjöbo kn, LÖVESTAD 57:1 LÖVESTADS KYRKA

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860
Uppförd 1854-56 efter ritningar av Carl Georg Brunius. Byggnaden påbörjades av byggmästern M Cederholm. Då denne avled övertogs ledningen av verkgesällen Björklund under dödsboets ansvar. Arbetet slutfördes av byggmästare Malmgren, Sölvesborg.

PLAN OCH MATERIAL - T-formad plan med tvärskepp i öster och utbyggd, halvrund sakristia, avskild från koret genom en skärmvägg. Torn med huvudingång i väster. Även ingångar till tvärskeppet från norr och söder. På nordsidan i hörnet mellan torn och långhus en separat uppgång till tornets övervåning.

Uppförd av gråsten med tegel i gavelrösten, omfattningar och lister. Putsad och vitkalkad. Taktäckning av plåt.

EXTERIÖR - Byggd enligt 1847 års ritningar utom sakristian, som fick halvcirkelformad plan istället för tresidig. Oförändrad sedan byggnadstiden. Fasaddekoren i form av blinderingar, rundbågslister m m liksom fönstrens och portalernas utformning är typiska stildrag i Brunius kyrkoarkitektur.

INTERIÖR - Utförd efter Brunius intentioner med ett kassetterat tak, skärmvägg och predikstol i nygotik i anslutning till altarringens norra del. Taket, av Brunius kallat "basiliketak", var enligt honom lämpligt för kyrkor med denna planform. Brunius använde sig trots detta framför allt av kryssvalv. Det ursprungliga altarkorset har sedermera bytts ut mot den nuvarande Kristusbilden, en kopia efter Thorvaldsens skulptur. Den slutna bänkinredningen är delvis ursprunglig. Orgelläktaren liksom orgelfasaden är från slutet av 1870-talet. Moderna inslag i kyrkorummet är glasmålningar i sakristians och tvärskeppets fönster från 1920- och 30-talen.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. D 1, Skåne och Blekinge. 1989.