Stäng fönster Gotland kn, ARDRE LJUGARN 1:1 STRANDRIDAREGÅRDEN I LJUGARN (GAMLA TULLHUSET)

Historik
Byggnaden, som också kallas "Gamla tullhuset", uppfördes omkring år 1750. Den utdömdes vid syneförättningen år 1852.
För tulluppsyningsmannen byggdes ett nytt bostadshus - "nya tullhuset". Gamla tullhuset fick förfalla tills det av kulturhistoriska skäl genom Kungl. Maj:ts beslut den 28 maj 1920 ställdes under Byggnadsstyrelsens förvaltning. Byggnaden upprustades och inreddes till museum av Torsburgs hembygdsförening. Sedan hembygdsföreningen upphörde, i mitten av 1950-talet, stod museet under Tullmuseums förvaltning.
Byggnaden renoverades 1974 och Föreningen Gotlands fornvänner övertog förvaltningen av museet.
Strandridarebostället, troligen ett typhus, är ett putsat stenhus i en våning med inredd vind. Taket är ett brant brädtak. Fönstren är småspröjsade med fönsterluckor. Dörren är enkel och centralt placerad under en vindskupa i liv med fasaden.