Stäng fönster Skinnskatteberg kn, BRICKEBO 1:7 HEDS KYRKA

Historik
Först på platsen var ett kapell byggt i trä år 1593, nära prästgården där en ödekyrkogård ännu ligger kvar. Hed växte snabbt vid denna tid och avskiljdes från moderförsamlingen Malma år 1648.

Vid biskopsvisitation 1681 hade kapellet blivit för trångt och dessutom förfallit. En upprustning ansågs inte mödan värd och istället byggdes 1685-87 en korskyrka i trä uppe på åsen i söder. Även denna byggnad fick en konstruktion som tidigt visade sig bristfällig. Sedan frågan om en större reparation väckts år 1781 gjordes en byggnadsundersökning och man fann det mer fruktbart att bygga en helt ny kyrka i sten.

En nybyggnadsritning upprättades och skickades till Överintendentsämbetet för godkännande, vilket med mindre justeringar sent omsider inkom i början av 1786. Vem som stod för ritningen är okänt – möjligen byggmästare Anders Sundström från Nyköping som ledde arbetena. Strax norr om träkyrkan uppfördes den nya kyrkan.

Grundläggningen pågick 1786-87, följt av ett byggnadsuppehåll på grund av missväxt. Sundströms murare återvände året därpå och byggde kyrkans väggar av gråsten och tegel från Västlandaholm. Fönstren tillverkades av snickare Bergman i Kungsör. Yttertaket var från början spåntäckt. Då kyrkan invigdes den 18 oktober 1789 var långhuset färdigställt men tornet återstod att bygga; församlingen ville låta långhusets murar sätta sig. Tornet restes 1791-92 och kröntes med en spetsig, kopparklädd spira.

För mer detaljerad historia se byggnaden/Kyrkans historia samt bifogad PDF med detaljerade händelselistor med årtal, upphovsmän och specifika källhänvisningar.

Otryckta källor
Skinnskattebergs kyrkliga samfällighets arkiv/Heds församlingsarkiv (SKS/HF):
• O I a: 4, handlingar angående reparationerna av kyrkan 1905
• O I a: 4, handlingar angående reparationerna av kyrkan 1949-50
• O I a: 4, handlingar angående utvidgningen av kyrkogården 1952

Västerås stifts arkiv (VS):
• Västerås domkapitel E IV a: 27 b, begäran om uppskov
• Västerås domkapitel E IV a: 27 b, angående ritningarna, skrivelse 16/12 1785
• Västerås domkapitel E IV b; 34, 1844 års inventarium
• Västerås domkapitel E IV b; 34, 1854 års inventarium
• Västerås domkapitel E IV b; 34, 1862 års inventarium
• Västerås domkapitel E V a; 9 berättelse till 1900 års prästmöte
• Västerås domkapitel F III a: 33 inventarium upprättat vid generalvisitation i Heds församling den 9 juli 1838

Litteratur
Berggren, Bonzo: Kyrkorna i Västmanlands län: en presentation i text och bild över samtliga kyrkor tillhörande Svenska kyrkan/utgiven av Västmanlands nyheter - Västerås 1982
Heds kyrka - Heds församling 1979
Lorichs, Lorenz Ludvig: En bok om Heds socken – Västerås 1931
Sandberg, Eiwor: Heds kyrkomiljö – på åsen vid strömmen/Tidernas kyrkplatser, tolv kyrkomiljöer i Västmanlands län – Redaktör Krister Ström, Västmanlands läns museum 1998, s 41-45/
Sjögren, Josef: Orgelverken i Västerås stift – En historisk översikt 1952, Nordiska museet/Stockholm 1952

Övriga tryckta källor
Artikel om 1962 års yttre renovering, införd i Västmanlands folkblad 5/5 1962