Stäng fönster Karlskrona kn, STUMHOLMEN 2:14 BÅTSMANSKASERNEN, NYA MAGASINET

Historik
Flottan hade fram till 1901 både värvat och indelt manskap. Vid örlogsbasen i Karlskrona behövdes kaserner vid på- och avmönstringar samt för den personal som arbetade inom baserna. Den originella kasernen på Stumholmen ritades 1841 av C. E. Wallenstrand vid flottans mekaniska kontor. Kasernen uppfördes emellertid inte förrän 1847 och kom att rymma 500 båtsmän. För att kunna rymma alla dessa i två 340 m² stora logement, användes på sjömansvis hängkojer som hängdes sida vid sida, vilka dagtid lades på en ca två meter bred hylla, utmed rummens långsidor. Sina tillhörigheter hade båtsmannen i egna sjömanskistor. Logementet liknade därmed dåtidens manskapsskans och de nyinryckta matroserna fick en försmak av livet ombord på ett skepp. Det är en medvetet utformad interiör med det däcksformade, välvda golvet, spygatterna genom väggarna, de mastliknande kolonnerna och väggpanelen av ek som påminner om insidan av ett skrov. På båda sidor av logementet och i anslutning till de båda trapphusen placerade Wallenstrand befäls-, uppbörds-, och förrådsrum samt förstugor. Denna uppdelning och planlösning är mycket ålderdomlig och liknar strängt taget 1600-talsbarackerna inom armén.

Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Blekinge län, 1992-02-12, Dnr 221-6116-91.