Stäng fönster Kungsbacka kn, ONSALA 1:19 ONSALA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - ONSALA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan är tämligen högt belägen och omgiven av villabebyggelse. Prästgården ligger något enskilt, omkring 300 meter sydost om kyrkan. Klockaregården återfinns en halv kilometer nordost om kyrkan. Onsala kyrkby bildar riksintresse som ett äldre betydande sockencentrum med bevarade förhistoriska lämningar, kyrka med medeltida ursprung, prästgård och klockargård från 1700-talet. Till detta kommer också kyrkstallar och kvarn från 1800-talet. Kyrkan illustrerar mycket av Onsalaböndernas välstånd och särart. Socknen består ungefär till lika delar av öppen odlingsmark som kuperad skogsmark. På Onsalahalvön har det under senare tid vuxit fram en tämligen omfattande villabebyggelse.

RASERAD KYRKA / RUIN

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med halvrund koravslutning samt ett större vapenhus i sydväst och ett mindre i sydöst. På koret östra sida ett vidbyggt oktagonalt gravkor samt i väster ett trätorn. I den västra delen av långhuset ingår mursträckningar av en medeltida kyrka. Vapenhuset i sydväst bör ha tillkommit under senmedeltiden. Det är oklart hur den medeltida kyrkans korparti sett ut, då kyrkan i slutet av 1600-talet förlängdes österut och då fick den nuvarande halvrunda koravslutningen. Något senare, i början av 1700-talet, tillkom på korets östsida ett gravkor över Lars Gatenhielm. På 1700-talet tillbyggdes även ett mindre vapenhus i kyrkans sydöstra del samt trätornet i väster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Hela byggnaden är utvändigt vitputsad och det brädfordrade klocktornet är vitmålat. Kyrka och vapenhus har tegeltäckta sadeltak, gravkoret huv och kort spira, och tornet en flack huv med lanternin och kort spira. Tornet, som endast är något högre än långhusets taknock, har en kompakt och sluten form. Ingångar via tornets bottenvåning i väster samt genom vapenhusen. Kyrkan präglas även invändigt av det sena 1600-talets och tidiga 1700-talets tillskott, och kyrkan uppvisar en rik barockinteriör. Innertaket av trä försågs under denna tid med målningar, sannolikt utförda av kyrkomålaren Sven Wernberg. Även altaruppsats (utförd 1698 av Marcus Jäger d ä) och trädopfunt härrör från denna tid, medan predikstolen är äldre. Gravkoret har två våningar: den övre brukas som sakristia och den undre som gravkrypta för Lars och hustrun Ingela Gatenhielm. Gravbyggnaden öppnar sig mot kyrkan med ingångar på ömse sidor om altaret. Kyrkan genomgick en större restaurering 1918-19 vilken i allt väsentligt avsåg fasthålla barockinteriörens karaktär. Sannolikt tillkom då den nuvarande, slutna bänkinredningen.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Om sjöfartens betydelse i bygden berättar åtskilliga gravstenar från 1600- och 1700-talen över skeppare.

Uppgifterna är sammanställda av Forskningsprojektet Sockenkyrkorna. Kulturarv och bebyggelsehistoria 2001