Stäng fönster Växjö kn, LYKTAN 4 TELEVERKETS HUS (FD RIKSBANKSHUSET)

Historik
Televerkets äldre huvudbyggnad i Växjö är uppförd 1909-1911 efter ritningar av arkitekten Erik Lallerstedt (1864-1955) och inrymde ursprungligen också Sveriges riksbank. Byggnaden är belägen på en framträdande plats vid Stortorget. Den är uppförd av tegel i två våningar med inredd vind och souterrängvåning mot Linnégatan samt putsad och avfärgad i grått med lisener m.m. i vitt. Sockelvåningen är av finhuggen granit. Den egentliga huvudfasaden mot Storgatan har ett upphöjt mittparti om nio fönsteraxlar med en hög, tryckt rundbågig fronton med kalkstenskant på mitten. Frontonen pryds av ett krönt T av huggen kalksten. Huvudportalen och portalen mot Kronobergsgatan är tryckt rundbågiga och har omfattningar av huggen sten. Ovanför ingången mot Kronobergsgatan finns inskriptionen "SVERIGES RIKSBANK" samt stora riksvapnet i kalksten. Ingångarna har ursprungliga pardörrar av ek med järnsmide. Taket är tegeltäckt och har flera ursprungliga kupor. Tillbyggnaden från 1960 ingår ej i byggnadsminnet.

KÄLLA: Angående förslag till statligt byggnadsminne samt förslag till skyddsföreskrifter, Riksantikvarieämbetet, 1993-06-08. Beteckning 3752/93