Stäng fönster Uddevalla kn, GULLMARSBERG 2:2 GULLMARSBERGS SÄTERI

Historik
Gullmarsbergs säteri bildades på 1660-talet av sedermera generalguvernören Rutger von Ascheberg. Stomme i det nya säteriet var den sedan 1300-talets början kända gården Dynge; ruiner av en medeltida borganläggning finns på ett brant berg i närheten. Den nuvarande huvudbyggnaden, timrad i en våning ovanpå rymliga tegelvälvda källare, är samtida med säteribildningen. Huset har säteritak; det ursprungliga togs bort när huset under 1800-talet byggdes på med en våning. Vid en genomgripande restaurering 1947-49 med syfte att återskapa 1600-talskaraktären lades ett nytt säteritak och man tog tillvara bevarade delar av den ursprungliga inredningen. Exteriören är numera reveterad och vitfärgad.
Flygelbyggnaden, uppförd i panelat och rödfärgat timmer, härstammar också från 1600-talet och uppvisar en ålderdomlig exteriör.
Anläggningen representerar en i Bohuslän ovanlig byggnadsmiljö, belägen i naturskön omgivning.

Huvudbyggnaden hade tidgare en H-formad planlösning som utöver olika rumsfunktioner även inrymde kyrkosal och mejeri.