Stäng fönster Gotland kn, FLERINGE KYRKOGÅRDEN 1:1 FLERINGE KYRKA

Historik
Kyrkan uppfördes till sin helhet på 1200-talet, äldst är koret och långhuset, vilka byggdes under århundradets andra fjärdedel. Tornet tillkom ett par årtionden senare.

I anslutning till byggnadstiden smyckades kyrkan invändigt med kalkmålningar i koret. På 1400-talet dekorerades kyrkans väggar med målningar i ”Passionsmästarens” stil, och på 1500-1600-talet målades en arkadfris med marmorerade fyllningar på norra långhusväggen – liknade målning har funnits bl. a. i Mästerby kyrka, där daterade till 1633.

Sakristian förefaller vara uppförd på tidigt 1600-tal.

1676 brandhärjades kyrkan svårt och som en följd av detta finns endast ett medeltida föremål bevarat – en kollekttavla från 1300-talet. Samtliga yttertak förstördes, likaså ljudgluggarnas kolonnetter, mittkolonnens bas, långhusportalen m.m. På 1680-talet reparerades kyrkan, bl. a. nygjordes tornhuven, taken belades med falar, nya kolonnetter av trä sattes in i ljudgluggarna, och nya portblad och fönster tillkom. Mittkolonnens bas ersattes troligen med motsvarande byggnadsdetalj från Gann ödekyrka.
Efter 1600-talsbranden har inga stora förändringar gjorts på kyrkans exteriör. Interiören däremot fick enhetlig utstyrsel och färgsättning under tidigt 1700-tal. På 1800-talet ersattes ett litet spetsbågigt fönster i sakristian med en dörr och ett fönster togs upp i dess norra mur.