Stäng fönster Göteborg kn, ANNEDAL 2:5 KV PÄRONET

Historik
Fastigheten på Föreningsgatan 2 är ett sju våningar högt bostadshus. Det uppfördes 1901-02 efter ritningar av arkitekten Louis Enders och är en fristående tegelbyggnad i utpräglad jugendstil. Den står på en grund av armerad betong och bärs upp av en stålstomme och betongbjälklag. Exteriören har ett oregelbundet utseende med utkragade hörntorn, balkonger och skiftande takformer. Balkong- och trappräckenas smidesjärn är utförda i slingrande växtformer. Terrakottaplattor med motiv från naturriket pryder fasaden tillsammans med dekorativa listverk och slutstenar. Huvudentrén betonas genom ett välvt blyinfattat fönster med solmotiv. Fönsterstorlek och utformning varierar mycket. Den inre planlösningen är tydligt avläsbar i fasadutformning och fönstergruppering. Byggnaden innehåller tolv lägenheter vilka utgår från den L-formade s.k. herrgårdsplanen. Varje lägenhetsdörr pryds av blyinfattade fönster med växtmotiv. Trapphusets väggar är dekorerade med bårder och band i böljande blomstermotiv och golvet består av svarta och vita marmorplattor i schackmönster. På initiativ av de boende genomgår byggnaden en kontinuerlig och varsam renovering.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Västra Götalands län, 1998-11-05, Dnr 221-8560-96.