Stäng fönster Borgholm kn, HÖGSRUMS KYRKA 1:1 HÖGSRUMS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Högsrums kyrka, i vars närhet skeppssättningen "Noaks ark" ligger, består av ett rektangulärt kyrkorum med kor och utbyggd sakristia i öster samt torn i väster. Ingångar i väst och mitt på sydsidan leder in i kyrkorummet. Det medeltida försvarstornet från åren omkring 1200, med många välvda rum och murtrappor, och västgaveln kvarstår från den gamla kyrkan. De på artonhundratalet tillkomna byggnadskropparna och lanterninen följer i stora drag Blom Carlssons ritningar. De vitputsade murarna, täckta av sadeltak, genombryts av rundbågiga fönster. Interiören, täckt av ett trätunnvalv, delvis förändrad genom senare renoveringar, domineras av den stora altaruppställningen. Utrymmet under läktaren har kommit att avskiljas med skärmanordningar. Inslag av nygotik finns i predikstol och orgelfasad.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1995

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Efter långvariga diskussioner, alltsedan 1772, uppfördes Högsrums nya kyrka år 1822 av byggmästaren Leonard Lindman från Wij i Källa socken efter ritningar av Carl Gustaf Blom Carlsson, 1821. Det medeltida tornet och långhusets västgavel kvarstår från den gamla kyrkan. 1840 byggdes tornets översta del om och försågs med för Öland sedvanlig lanternin av byggmästaren Peter Isberg.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med kor och utbyggd sakristia i öster samt torn i väster. Ingång genom tornet, troligen upptagen 1840, och mittportal på sydsidan. Separat, 1917 upptagen ingång till sakristian från söder. Murarna, bestående av kalksten, dels från den gamla kyrkan och dels nyare material, är slammade och vitkalkade. Galvaniserat plåttak. Före 1891 var kyrkan och sakristian försedda med tegeltak.

EXTERIÖR - Själva kyrkobyggnaden följer Blom Carlssons ritning förutom att sakristian blev lägre och att gördelgesimsen under fönstren med rusticeringspartier därunder aldrig utfördes. Sydportalen är även mer markerad i och med att omgivande pilastrar och överliggare placerats utanpå murlivet. Tornet förändrades 1840, då nuvarande torntak och lanternin tillkom, utförda fritt efter blom Carlssons ritning från 1839.

INTERIÖR - Interiören har delvis förändrats genom senare renoveringar. Rummet domineras av den stora altaruppställningen från 1853 med "Korsnedtagningen", kopia efter altartavlan i Kalmar domkyrka, målad av Sven Gustaf Lindblom. Omramningen är utförd av Olof Peterson, slottssnickare från Kalmar, men född i Högsrum, som även utfört ett par nummertavlor i kyrkorummet. Före 1965 omgavs altaruppställningen av en mörk, direkt på väggen målad arkitektonisk omramning, troligen utförd av Nils Johan Jonsson, Glömminge. Tre gipsfigurer, omtalade 1891, är överflyttade från altaruppställningen till korfönstrena. Predikstolen i nygotik tillkom 1886. I de fem fälten på den åttkantiga korgen ingår målningar, utförda av N J Jonsson. Ursprungligen övertogs såväl altaruppsats som predikstol och dopfunt från den äldre kyrkan. Altaruppsatsen med altartavla, "Christus i örtagården", var utförd av Anders G och Paul Wadsten 1762. Predikstolen, ursprungligen uppsatt i den äldre kyrkan samma år, men troligen tillverkad ca 1700, var "enkel arbetad med speglar". Bänkinredningen med korbänkskvarteren och de ursprungliga, konkava avslutningarna av de främsta bänkkvarteren är samtida med kyrkan, men något moderniserad. Läktaren är likaså från kyrkans byggnadstid. Orgeln, som erhölls först 1897, är byggd av E A Setterquist & Son med fasad ritad av Gustaf Pettersson. Flera medeltida och yngre gravstenar är inlagda i golvet.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993