Stäng fönster Jokkmokk kn, JOKKMOKKS KRONOÖVERLOPPSMARK 17:1 VAISALUOKTA KYRKKÅTA

Historik
Den gamla kyrkkåtan i Vaisaluokta, byggd under 1940-talet av bland andra Paulus Utsi, är en av fem kyrkkåtor i Norrbotten. I landet som helhet finns endast sju kyrkkåtor. De två i Västerbotten är dock moderna gestaltningar av den traditionella kåtan och är b.la. byggda helt i trä. Den gamla kyrkkåtan i Vaisaluokta har ett tydligt arkitektoniskt ursprung i den profana bostadskåtan. Den är uppförd i traditionell nordsamisk modell med en självbärande, åttkantig stolpkonstruktion. Detta gör kyrkkåtan unik och ger den samtidigt ett byggnadshistoriskt värde.

Den gamla kyrkkåtan skapar tillsammans med den nya kyrkkåtan, klockstapeln och kyrkbodarna en tydligt avskiljd plats i Vaisaluokta, vilket ger den ett betydande miljöskapande värde. Kopplingen till renägaren, diktaren och slöjdaren Paulus Utsi - en mycket välkänd person i det samiska samhället - ger kåtan ett stort personhistoriskt värde.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Norrbottens län, 2004-12-03, Dnr 432-2585-91