Stäng fönster Örnsköldsvik kn, NORRGISSJÖ 5:47 GIDEÅ KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Gideå kyrka fungerade till en början som brukskyrka för den befolkning som växte upp kring såg- och järnbruksanlägg-ningarna som anlades vid Gideälven under 1700-talets senare del. Nuvarande kyrkan uppfördes åren 1804-1809, tornet 1812-13, men invigdes först 1818. Tornöverbyggna-den ombyggdes 1907. Uppgifter om arkitekt och byggmästare saknas.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med kor och sakristia i öster och torn i väster. Ingång genom tornet och på södra långsidan. Ingången i sakristian modern.
Byggd i timmer, ut- och invändigt klädd med stående panel. Ursprunglig färgsättning gul, som därefter varierat från vitt, rosa, tegelrött och nu åter gult med vita listverk och fönsteromfattningar. Stengrund. Takbeläggning kopparplåt, ursprungligen spån.

EXTERIÖR - Fönstren omges av smala pilastrar. Det ursprungliga tornet hade flackt tak med lanterin. Den nuvarande överbyggnaden har karnissvängt tak med runda kupor och bredare lanternin med kort spira. Konsollist under tak- och tornfoten. Flackt sadeltak valmat i öster, lägre sakristia.

INTERIÖR - Interiören har förändrats kraftigt i flera omgångar. Innerväggarna hade ursprungligen de nakna timmerstockarna vitlimmade, senare panelade med pilastrar mellan fönstren och i hörn. På korväggen var målat ett draperi och uppe vid taket ett blått himlavalv med Jehova inom strålsol. På det marmorerade altarbordet stod ett förgyllt kors på en skulpterad Golgata-kulle. I kullens mitt fanns en infälld klocka, med bokstäverna TRON GÖR SALIG i stället för siffror, allt skänkt av bruksägaren H W Eckhoff 1826. Väl arbetad predikstol från 1800-talets början.
1906 målades väggarna svagt bruna och året därpå försåg målaren Sven Linnborg från Ås, Jämtland, alla väggar med nytestamentliga scener och blomsterornamentik. Vid renovering 1930 övermålades allt utom korets målningar, vilka avlägsnades 1958-59, då den nuvarande altartavlan av Karl Erik Häggblad uppsattes.
Öppen bänkinredning i tre kvarter från 1906. Läktaren revs 1959 och ny orgel anskaffades. Avbalkning för kapprum i sydvästra hörnet.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860, Del 4 Härjedalen, Jämtland, Medelpad och Ångermanland. Stockholm 1997