Stäng fönster Berg kn, LJUNGDALEN 1:10 LJUNGDALENS KAPELL

Historik
Genom Ljungdalen passerade åtskilliga pilgrimer under medeltiden på sin färd mot Trondheim. I denna fjällby ligger kapellet på ett tomt med plan, tallbevuxen sandmark.

Kapellet är byggt i trä. Utformningen för tankarna till en kåta. Fasaderna täcks av träpanel. Taket är klätt med plåt. Intill kapellet står en klockstapel av trä. Den färdigställdes för gravplatsen 1954, dvs. två år innan kapellet stod klart.

Kyrkorummet har en rektangulär plan. På bägge sidor om mittgången står lösa stolar uppställda för församlingen. Dagsljuset släpps in genom en tresidig fönsterkupa på vardera långväggen. Hela kapellet invändigt är klätt med träpanel. Av trä är även predikstol, altare och altarskrank tillverkade.

KÄLLA: Hållén, Agneta, Nya svenska kyrkor III. Rapport RAÄ 1997:1. Stockholm 1998.