Stäng fönster Mörbylånga kn, VENTLINGE KYRKA 1:1 VENTLINGE KYRKA

Historik
Ventlinge kyrka, nära Ölands sydspets, på sluttningen av västra landborgen, består av ett rektangulärt kyrkorum med kor och utbyggd sakristia i öster och torn, av samma bredd som långhuset, i väster. Långhuset från 1100-talet kvarstår till största delen. Till detta fogades, helt på egen grund, tornet omkring 1200; ett försvarstorn med välvda rum, murtrappor, vändtrappa och kastschakt. 1812 omvandlades kyrkan till den nuvarande salkyrkan; det ursprungliga absidkoret revs, långhuset förlängdes österut och en sakristia fogades till östgaveln. Något senare byggdes tornets övre del om och kröntes med en lanternin, och mot slutet av 1800-talet tillkom vapenhuset.

Genom vapenhuset och tornet i väster nås det tunnvälvda kyrko rummet. Det belyses av stora segmentbågiga fönster; på östväggen en altarpredikstol.