Stäng fönster Arvika kn, LÅNGVAK 3:118 KRUKMAKARVERKSTADEN ÖVRE STORTORPET

Historik
Krukmakeriet på Övre Stortorpet uppfördes 1874 av Johan Adolf Nilsson som erhållit den norra delen av fastigheten vid sitt giftermål, året innan. Fadern var Nils Nilsson, en i trakten välkänd krukmakare och stamfar till flera krukmakare verksamma i Arvikabygden. Krukmakeriet övertogs senare av Johan Adolf Nilssons båda söner, Karl och Samuel Johansson. Den senares arbeten finns bland annat i samlingarna hos Värmlands museum, Värmlands Hemslöjd, Landstinget och Arvika kommun.
Verkstadsbyggnaden är byggd i flera olika tekniker; bräder, tegel och knubb och har en yttre formgivning som ansluter till bygdens traditionella ekonomibyggnader. Byggnaden genomgick en ut- och invändig restaurering 1993-94.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Värmlands län, 1995-02-09, Dnr 221-8207-91