Stäng fönster Skurup kn, SVENSTORP 11:1 SVENSTORPS KYRKA

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860

Uppförd av byggmästaren Magnus Cederholm 1854 och fogad till den äldre kyrkans torn från 1542. Cederholms ritning bearbetad av ÖIÄ beträffande tornets utsmyckning.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med tresidig avslutning i öster vari sakristian är inrymd. Torn med huvudingång i väster, separat ingång till sakristian.

Uppförd av gråsten med tegel i omfattningar och lister. Pustad och vitkalkad. Tegeltak.

EXTERIÖR - Byggd enligt 1853 års ritning. Karaktäristiska drag är de tvådelade fönsteröppningarna i tresprångiga omfattningar samt den rikt artikulerade taklisten, rundbågsfrisen och tornets trappgavlar. Byggnadens "nymedeltida" stil anknyter till C G Brunius kyrkoarkitektur.

INTERIÖR - Det kryssvälvda kyrkorummet och dess inredning har endast genomgått få förändringar sedan byggnadstiden. Sakristian är förlagd bakom en skärmvägg, nygjord på 1890-talet, mot vars förhöjda mittparti placerats en gipskopia av B Thorvaldsens skulptur "Kristus". Korpartiets golv har ursprunglig nivå, dvs samma nivå som långhusets golv, och ljuskronorna är fortfarande placerade över mittgången. Orgelfasaden är utförd efter ritning av L Hawerman 1860. Inredningens färgsättning härrör från 1979 och utgörs av ekådring med förgyllda detaljer samt marmorerade fält i ljust grönt. I orgelfasaden även inslag av grått.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. D 1, Skåne och Blekinge. 1989.