Stäng fönster Orust kn, PRÄSTTORP 3:1 LÅNGELANDA KYRKA

FÖRSAMLING 1995: LÅNGELANDA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan har ett fritt läge på en plan tomt, enskilt vid en bäck. Prästgården är belägen ca 350 m mot nordost och arrendatorsbostaden ytterligare 150 m i samma riktning. Kyrkan ligger på Orust Prästtorps ägor, vilka även bl a inbegriper fastigheten Prästhagen ca 900 m ostnordost om kyrkan. Marknamnet Klockaremyren, ca 300 m sydost om kyrkan, minner om klockarfunktionen i socknen. Långelanda socken består av odlingsmarker i dalgångarna, främst i anslutning till Halsefjorden ca 2 km söder om kyrkan samt norr om kyrkan mot Kollungeröd, i övrigt av kuperad skogsmark.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Medeltida stenkyrka. Den murade kyrkan bestod av långhus med tresidigt avslutat korparti. Kring 1700-talets mitt byggdes ett västtorn av trä. Riven, förutom trätornet, som delvis ingår i det befintliga tornet. Ny kyrka uppfördes på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande kyrkan uppfördes 1852-54 på samma plats, varvid vissa delar av det kvarstående västtornet bibehölls. Ritningar utfördes av Överintendentsämbetet. Som byggmästare anlitades Anders Persson från Sandhults socken, en i västra Sverige mycket känd yrkesman.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Till exteriören är Långelanda kyrka en typisk exponent för nyklassicistisk landskyrkoarkitektur. Kyrkan täcks av ett sadeltak, valmat över det tresidiga korpartiet. Västtornet har en lanternin. De partier av tornet som är av trä har klätts med panel. Fönsteröppningarna är höga och rundbågiga i tidens stil och har färgat glas. Ingång i väster via tornets bottenvåning, som fungerar som vapenhus. Ytterligare en ingång för menigheten återfinns i mittpartiet av norra långhusmuren. Kyrkorummet täcks av ett tunnvalv (klätt med plywood omkring 1945). Altaret är sammanbyggt med altaruppsatsen och avskiljer sakristian i kyrkans i östligaste parti. Altaret är från kyrkans byggnadstid men har målade och förgyllda pilastrar från 1600-talet, sannolikt från gamla kyrkan. Altaruppsatsen är av trä och har även denna målad och förgylld dekor i relief. I mitten står ett högt kors med törnekrans. En del av ornamenten härrör troligen från den rivna kyrkan liksom predikstolen i barock. Korgen bär årtalet 1638. Ljudtaket är dock från 1852. Den öppna, nuvarande bänkinredningen byggdes 1945 vid en restaurering ledd av Axel Forssén. Samtidigt byggdes den lilla korbänken. Orgelläktaren i väster är samtida med kyrkan.

Dopfunt av ek, snidad 1929 av kyrkvärden Sander Johansson. Orgelfasad, 1900.
Orgelverket ombyggt 1924 av J. Magnusson, Göteborg, och 1962 av John Grönwall, Lilla Edet.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret / Forskningsprojektet Sockenkyrkorna. Kulturarv och bebyggelsehistoria