Stäng fönster Enköping kn, VALLBY 9:1 VALLBY KYRKA

Historik
Vallby kyrka är uppförd på kungsgårdsmark. Trakten är rik på fornminnen, och här finns lämningar efter en medeltida borg.

Kyrkan är till största delen uppförd av gråsten. Långhuset har långsträckt salkyrkoform, till detta är tillfogat västtorn, vapenhus i söder och sakristia på den norra sidan. Både torn och sakristia kröns av lanterniner.

Långhusets västra del har tjockare murar och härrör från romansk tid, bevarad dopfuntscuppa från 1100-talet eller omkring 1200. Långhuset förlängdes åt öster och blev salkyrka under folkungatiden. Vid 1400-talets mitt slogs valven. Vapenhuset tillkom senare under medeltiden och har sekundärt valv. Tornets datering är oklar, förmodligen efter långhusets välvning och före 1637, då spira uppsattes. Ny sakristia byggdes på 1740-talet. Tornet ombyggdes vid 1800-talets mitt.

1741 rappades kyrkan utvändigt, och 1742 rappades och vitmenades interiören. Kyrkan restaurerades 1921 av arkitekt Knut Nordenskjöld.