Stäng fönster Gotland kn, LEVIDE KYRKOGÅRDEN 1:1 LEVIDE KYRKA

Historik
Levide kyrka är belägen centralt i socknen på Ancylusvallen, vars grus- och sandjord utgör god byggnadsmark. Kalkstenskyrkan är, förutom sakristian, en helt romansk anläggning. Planen består av ett treskeppigt långhus med absidkor i öster samt västtorn. Långhus och kor är uppförda av kvadersten, medan tornet är byggt av tuktade stenblock. Byggnadstiden torde vara 1200-talets förra hälft för långhus och kor, tornet tillkom vid 1200-talets mitt. Sakristian, på korets nordsida, tillbyggdes 1786. Långhus och absidkor visar en enhetlig fasad med de bara kvaderstensmurarna och takfotens rundbågsfris. Tornet är putsat och vitkalkat, liksom sakristian. Långhuset och det lägre koret samt sakristian täcks av brädklädda sadeltak. Absiden har ett konformat yttertak. Tornet har rundbågiga kolonnettförsedda ljudöppningar och kröns av en åttkantig spira. Kyrkans relativt små fönsteröppningar är av varierande form, och förändringar har skett under senare tid. Rundfönstret i tornets sydmur är ursprungligt, medan långhusets södra masverksfönster troligen tillkom vid en modernisering under 1300-talets början. Korets ensprångiga rundbågsportal har en vulst som löper i liv med muren, tornportalen är spetsbågig och tresprångig med ornerade kapitälband. Långhusets stora tvåsprångiga portal är försedd med intressant kapitälskulptur tillskriven stenmästaren "Calcarius". Kyrkorummets nio kryssvalv bärs upp av fyra massiva pelare med rundstavar i hörnen. Den spetsbågiga triumfbågen fick sin form vid 1300-talets modernisering, observera sidonischerna med små fyrpassfönster på ömse sidor om bågen. Koret täcks av ett lågt kryssvalv, absiden har ett hjälmvalv. En dubbel rundvälvd tornbåge sammanbinder långhus och ringkammare. I långhuset finns målningar av "Passionsmästaren" eller hans verkstad från 1400-talet. Triumfbågens kvadermålning är troligen från omkring 1300, medan absidvalvets akantusrankor härstammar från 1600-talet. Kyrkan har restaurerats 1902-03 samt 1956-57 (arkitekt Nils Arne Rosén).

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996. Reviderat vid inskrivningen 2002