Stäng fönster Timrå kn, HÄSSJÖ PRÄSTBOL 1:1 HÄSSJÖ KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Den nuvarande kyrkan uppfördes åren 1792-95. Sistnämnda år revs den äldre kyrkan från omkring 1540, som låg 140 m sydost om den nuvarande och stenen användes till nybyggnadens torn och bogårdsmur. Byggmästare var Simon Geting. Ursprungligen önskade församlingen få en kyrka liknande den i Högsjö, Ångermanland, som Geting tidigare byggt. Nya ritningar blev dock upprättade vid ÖIÄ av Th Wennberg--. Invigning-en skedde den 6 november 1795.
Murade portar med rundade överstycken och vackert järnsmide sannolikt byggda av Geting leder till kyrkogården.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulär byggnad med kor och sakristia i öster och torn i väster. Huvudingång genom tornet. 1905 upptogs även en ingång på nordsidan under ett av de ursprungliga fönsterna. Separat senare upptagen ingång till sakristian.
Materialet gråsten med tegel i fönster och dörromfattningar. Spritputsade gulvita fasader med släta omfattningar kring fönster och hörn, de sistnämnda rusticerade i syd- och nordväst. Sockel täckt med skifferskivor. Alla takpartier är klädda med svartmålad plåt.

EXTERIÖR - Ursprungsritningar saknas. Sannolikt återgår dock exteriören på Adelcrantz' ritning som dock troligen utgick från Getings förslag, Tornet avslutas med en fyrsidig öppen lanternin av trä krönt av förgyllt klot och vindflöjel av drakhuvudtyp. Förutom de nyupptagna ingångarna och en nedgång till ett pannrum under sakristian har sannolikt inga större förändringar skett med exteriören.

INTERIÖR - Det ljust grågröna taket har ett spegelfält bemålat med molnformationer från 1957-58 och medaljonger vid ljuskronornas fästen. Profilerad taklist. Väggarna är putsade med ljusgrå fält mellan fönstren. Altaruppställningen utförd 1825 av Jonas Edler. Den består av en korintisk kolonnställning, som bär upp ett entablement. Krönet utgöres av Gudslammet med korsfanan liggande på boken med de sju inseglen mot en fond av en illusoriskt målad halvkupol. I altaruppsatsens mitt är en i trä skuren relief med "Jesu bön i Getsemane" snidad av av Thorvald Alef 1957. I dess mittparti fanns ursprungligen ett kors med svepeduk och törnekrona samt en kvinna representerande Hop-pet. (Korset, i delvis dåligt skick, finns bevarat i byggnad utom kyrkan, kvinnan uppställd i tornet). Den första tiden användes troligen en äldre altaruppställning, utförd av Magnus Gran, delar av denna förvaras i tornkammaren. Prediksto-len tillverkad 1734 och sannolikt utförd av Olof Geting.
Öppen bänkinredning från senare tid indelad i fyra kvarter och målade i två grå nyanser med gavlarna mot mittgången i rosa marmorering. Huruvida läktaren är samtida med kyrkan är osäkert. Eventuellt är det en äldre läktare som utvidgats med mittpartiet. Orgelfasaden, ritad av C G Blom-Carlsson, tillhör 1842-43 års orgel, dekoren utförd av Göran Sundin 1846. Orgelverket byggt 1976. Läktarunderbyggnad. Kalkstens-plattor i gångarna, parkett i bänkraderna och trägolv i sidogångarna. Ursprungligen trägolv i hela kyrkan.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 4, Härjedalen, Jämtland, Medelpad och Ångermanland. 1997