Stäng fönster Uddevalla kn, MARMORN 2 BÄVE KYRKA

FÖRSAMLING 1995: BÄVE
BEFOLKNINGSTAL - Se Uddevalla.

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Uddevalla tidigt utbruten. Räknades från 1500-talet periodvis som annex till Uddevalla. Trots de nära banden med Uddevalla förblev Bäve i huvudsak även före de egna kyrkoböckerna 1812 en självständig socken i Lane härad till 1945, då den införlivades med staden och samtidigt sammanslogs med Uddevalla församling. Den nya församling som utbröts ur Uddevalla 1974 och fick namnet Bäve omfattar bara en del av den gamla socknens område.

LÄGE OCH OMGIVNING - Inom den medeltida socknen Bäve grundades under 1400-talet Uddevalla stad. Vid Bäveåns mynning fanns en viktig marknadsplats och knutpunkt för handeln mellan västerhavet och Vänerområdet. Bäve blev så småningom i princip Uddevalla landsförsamling och hade också från och med 1600-talet gemensam kyrka med stadsförsamlingen.

Bäve gamla kyrka var helgad åt Sankt Mikael. Platsen för den är inte säker. Enligt biskop Jens (1594) låg den förfallna stenkyrkan söder om Bäveån, och ett troligt läge är tomten Sankt Mikaelsgatan 3/Jörgens gränd. Enligt Oedman syntes ännu 1746 lämningar av den på den gamla kyrkogården, även så enligt ett sockenstämmoprotokoll från 1812. På 1750 års karta utmärks platsen som: "Gammal kyrkogård till landsförsamlingen och de fattiga i staden." I samband med planläggningen efter stadsbranden 1806 bebyggdes kyrkogården, ocn ny begravningsplats för Bäveborna anlades, "Östra kyrkogården".

Troligen har också ett mindre kapell av okänd status och funktion funnits i den medeltida Bäve socken. Detta skulle ha legat vid Kapellebackarna och försvunnit senast i början av 1500-talet. Antagandet är dock dåligt underbyggt. En begravningsplats vid Kapellebackarna har dock funnits; under 1700-talet för garnisonen, senare för fattiga och främlingar.

Bäve nya kyrka (Unneröds) kyrka ligger på en plan tomt mitt i bostadsområdet Skogslyckan i Uddevalla, ca 2 km norr om Bäveån. Pastorsexpeditionen är belägen vid den kyrkan. Den separata begravningsplatsen Sigelhult invigdes 1932, från början gemensam med Uddevalla.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Medeltida kyrka av okänd utformning. Enligt biskop Eystens visitationsbok skall kyrkan ha varit av sten. Övergiven under 1600-talet.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANTUVECKLING - II: Den nuvarande kyrkan invigdes 1973 och är byggd efter ritningar av Carl-Anders Hernek. Kyrkorummet är kvadratiskt och i nordväst sammanbyggt med församlingshemmet som har samma planform.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Fasaderna i två avsatser med dolda takfall är panelklädda och rikt glasade. Den dekorativa frisen utmed nedre avsatsen är komponerad av Bertil Berggren Askenström. Inredningen med enkelt altare, ambo och kopplade stolsrader är samtida med kyrkans byggnadsår. Sakristian är inrymd till höger om koret som vetter mot norr. Mellan altaret och utrymmet bakom detta har monterats en textil med nonfigurativt motiv.