Stäng fönster Piteå kn, STADSÖN 5:37 PITEÅ STADS KYRKA

Historik
Piteå kyrka (Piteå stads kyrka) är fritt belägen på en stor kyrkogård i stadsmiljö. Kyrkan uppfördes av trä 1684-86. Den är en korskyrka med förkrympta tvärarmar och centraltorn och var ursprungligen rödmålad. Sedan 1800-talet är fasaden vitmålad. Koret är orienterat mot söder. Vapenhus har funnits i samtliga korsarmar utom givetvis i den södra, där ju koret är inrymt. Sakristian är tillbyggd i vinkeln mellan koret och östra korsarmen. Kyrkorummet täcks med stjärnvalv av trä. 1901 förlängdes långhuset mot norr. 1950-51 restaurerades interiören under ledning av Eberhard Lovén. Samtidigt utbyggdes vapenhuset och biutrymmen inreddes. Vid 1986 års restaurering under Åke Franzén ommålades både exteriör och interiör och norra korsarmen tillbyggdes. Kyrkorummet präglas framför allt av den magnifika altartavlan från 1600-talet i renässans. Troligen är den polskt krigsbyte och inköptes till Piteå från Maria Magdalena kyrka i Stockholm. Den centrala målningen framställer Gisslandet. Tavlan utfördes 1645 och är följaktligen sekundärt insatt. Den rikt skulpterade predikstolen snidades 1702 av Nils Jacobsson Fluur. Orgelfasaden är från 1755. Kyrkan är den äldsta bevarade träkyrkan i övre Norrland och den enda från 1600-talet.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1994-2000