Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Solna kn, TORSKEN 6 BERGSHAMRA KYRKA

 Anlaggning - Historik

Historik
HISTORIK FRÅN STOCKHOLMS LÄNS MUSEUMS KYRKOKARAKTÄRISERINGSPROJEKT
Bergshamra kyrka började byggas 1962 och invigdes den 18 november samma år. Kyrkan ritades av arkitekt Georg Varhelyi. Efter en brand på läktaren 1985 genomgick kyrkans interiör en renovering. Delvis har ändringar tillkomna vid renoveringen senare återställts.

Arkitekten Georg Varhelyi (1913-2001) föddes i Ungern, utbildades till arkitekt i Brno i nuvarande Tjeckien och kom till Sverige 1939. Här var han verksam under fem decennier och ägnade sig främst åt att rita funktionella bostäder men också hotell samt offentliga byggnader som stadshus, tingshus, teater och bibliotek. Bergshamra kyrka är arkitektens enda kyrkobyggnad.

Kyrkan är skyddad enligt Riksantikvarieämbetets beslut 1990-04-19. Bestämmelserna i 4 kapitlet 3 § lagen om kulturminnen ska tillämpas på kyrkobyggnaden och den tillhörande kyrkotomten. För kyrkans inventarier gäller bestämmelserna i 4 kapitlet 6-10 §.

Solna församling har tre kyrkor. Äldst är Solna rundkyrka från 1100-talet. På 1960-talet uppfördes Löftets kyrka och Bergshamra kyrka.

Första bostadshusen i den nya stadsdelen Bergshamra var ett område med s k stjärnhus, ritade av arkitekterna Backström och Reinius. De uppfördes av HSB 1953-55. Därefter uppfördes en andra etapp med flerfamiljshus samt punkthuset Berga för äldrevård. Vidare byggdes Bergshamraskolan 1958-59, daghem, friluftsbad och idrottsplats. Under 1960-talet utvidgades stadsdelen med studentbostäder i Kungshamra.

Inför planeringen av Bergshamra kommersiella och kulturella centrum på 1950-talet, utlystes en tävling, som vanns av arkitekten Georg Varhelyi. Centrum gestaltades 1961-1962 av gråputsade lamellhus kring gångstråk och torg och fick en annorlunda karaktär än stjärnhusen i väster. I centrum har husen fått en bågform för att förkorta perspektiv i gatu- och torgrum och därigenom skapa intimitet. Fasadernas formspråk är däremot stramt och avskalat.

Bergshamra kyrka kom till genom en planeringsprocess med flera olika förslag av arkitekten Georg Varhelyi. En viktig utgångspunkt var att integrera kyrkan med övriga byggnader i stadsdelens centrum och skapa en helhet. Enligt stadsplanen fick kyrkan en framträdande plats i området. Vid utformningen av själva kyrkobyggnaden ville arkitekten åstadkomma "ett kyrkorum helt befriat från arkitektoniska raffinemang. Ett underordnat, konsekvent rum i en byggnad där delarna är återförda till elementära, rumsskapande funktioner genom enkel statisk addition" och "där byggnadskroppens strikta form väger mot ljusets livliga, dramatiska spel på väggarnas ytor".
KÄLLFÖRTECKNING
ATA Antikvarisk-topografiska arkivet
Arkitekturmuseets arkiv, Arkitektregistret
SLM Stockholms läns museum arkivet
Arkitektur i Solna, Borås 1994
Kilström, B I, Bergshamra kyrka. Upplands kyrkor - 211, Katrineholm 1988
Nya svenska kyrkor, del I, Svealand, Rapport, RAÄ 1990: 2, Tierp1990
Ridderstedt, L, Tre systerkyrkor - Bergshamra, Stocksund och Alvik. Stockholms stiftsbok 1963 -1964.
Tidskriften Arkitektur, 1964, nr 12 Arkitekten Georg Varhelyi presenterar kyrkan i en artikel
Wallström, E, Bergshamra kyrka. Antikvarisk kontroll vid fasadarbeten mm, Stockholms läns museum, Rapport 2005:5

Uppgifterna är sammanställda av Stockholms läns museum 2007.

HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Bergshamra kyrka i Solna invigdes 1962 i stadsdelens centrum. Ritningarna utfördes av Georg Varhelyi. Kyrkan är rektangulär med höga betongmurar och koret i öster. Huvudingången är förlagd till norra långsidan. Här når besökaren ett förrum. Vägg i vägg, i nordöstra hörnet, skjuter en del av klocktornet ut. Dess väggar är huvudsakligen av glas och klockorna är synliga inifrån gudstjänstrummet. Tornets bottenvåning fungerar som sakristia. Yttertaket är av betong med flacka fall. Även innertaket är sluttande och av betong. Kyrkorummet belyses främst av sydgavelns stora fönster i övervåningen men dämpas invändigt av snedställda lameller. Från söder når man souterrängvåningens församlingslokaler. Strax utanför står ett högt kors av sten. Östmuren är helt sluten och saknar fönster. Enkelheten i material och form avser att anpassa kyrkan till den omgivande förortsarkitekturen. Det strama utförandet karakteriserar även interiören, om vilken arkitekten skriver: "Konstnärlig utsmyckning saknas helt. Vi har strävat efter ett kyrkorum helt befriat från arkitektoniska raffinemang, med andra ord: krav på obruten inre andakt och religiös samling". Utmed långhusets nordmur sträcker sig en läktare av betong. Under läktaren finns bl.a. förrådsrum. Efter en invändig brand 1985 ommålades fönsterbågarna. Vissa textilier utbyttes eller nyanskaffades. För att ge mer liv åt de grå betongytorna planterades gröna slingerväxter både exteriört och interiört.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1998

HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Byggnaden har en platsgjuten betongstomme med fasadklädsel av kramlade, förtillverkade betongskivor. Ytorna står utan puts- eller målningsbehandling. Souterrängdel med församlingslokaler mot söder. Kyrkoentrén från förplats på norrsidan i anslutning till det högre belägna Bergshamra centrum. Spartansk interiör med fasta bänkkvarter och predikstol av ek. Svagt lutande betongtak. Längsgående läktare med extraplatser. Klockorna hängda öppet i byggnadens nordvästra hörn med fönster mot kyrkorummet som visar ringningens ljus- och rörelsespel.

Källa: Illerstad, Lennart: Nya Svenska kyrkor. D1, Svealand. 1990